Завршен међустраначки дијалог: Усвојено 16 конкретних мера

БЕОГРАД: Процес међустраначког дијалога започет 2019. обезбедио је ефикасну платформу за размену и изградњу консензуса међу различитим политичким снагама о питањима кључним за будућност српске демократије, саопштено је вечерас из Скупштине Србије по завршетку друге фазе дијалога уочи предстојећих локалних, парламентарних и председничких избора.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Међустраначки дијалог био је важно искуство за све учеснике, оценио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић који је са кофасилитаторима процеса, посланицима ЕП, Владимиром Билчиком и Тањом Фајон, бившим посланицима ЕП Кнутом Флекенштајном и Едуардом Куканом коментарисао досадашњи рад и изгледе будуће сарадње.

У току процеса договорено је 16 конкретних мера, у складу са међународним препорукама, за побољшање изборних услова и медијског простора, наводи се у саопштењу и додаје да "на жалост, из различитих разлога нису сви учесници дијалога били у позицији да пристану на ове мере".

„Кључно је да се ове мере у потпуности имплементирају. Било каква непотребна одлагања имплементације угрожавају ефикасност договорених мера уочи предстојећих избора", истакли су кофасилитатори из Европског парламента.

Према њима, "забрињава чињеница да ванпарламентарна опозиција остаје критична према спровођењу мера."

„Закључујући ову рунду Међустраначког дијалога желимо да истакнемо конструктивну, отворену и конкретну размену коју смо имали са свим саговорницима и позитиван став према дијалогу и изградњи консензуса. Међутим, потребна је даља реформа да би се консолидовала парламентарна демократија Србије и спремни смо да подржимо ове напоре после избора", истакли су кофасилитатори Међустраначког дијалога из Европског парламента, наводи се у саопштењу.

"Дијалог је показао да смо у стању да радимо преко страначких линија на постизању напретка у општем интересу српске демократије", истакао је Дачић.

Према његовим речима, ово је такође био веома позитиван пример сарадње Народне скупштине и Европског парламента који је добар за будућност.

"Народна скупштина Републике Србије ће наставити да улаже све напоре да усвоји неопходне законске измене за спровођење мера које су заједнички договорене у Међустраначком дијалогу", истакао је Дачић.

Сви кофасилитатори Међустраначког дијалога сагласили су се да добра сарадња и посредништво у дијалогу треба да се наставе и након избора, у циљу јачања парламентарне демократије и унапређења политичке културе.

Радују се и међународној посматрачкој мисији која ће изблиза пратити ток и исход предстојећих избора, која је такође приоритетна мисија за Европски парламент.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести