ФАО: Специфични проблеми Африке у време епидемије COVID-19

У Африци је до данас забележено 27.000 позитивних случајева коронавируса и нешто више од 1.200 умрлих, а из те ФАО поручују да се не сме дозволити да COVID-19 анулира мукотрпан напредак на пољу либерализације трговине
korona kovid19 pixabay
Фото: pixabay.com

БЕОГРАД: Афричке земље, од којих су коронавирусом највише погођене Алжир, Мароко и Јужноафричка Република, затвориле су школе као већина земаља у свету, а што је многим породицама на контитенту који је у великој мери социјално угрожен, направило додатни порблем јер су њихова деца остала без хране коју су добијали у школи.

Дати детету оброк у школи значи да ће оно остати у учионици и учити. Економски притисак на породицу је смањен, а дете ће на крају захваљујући знању које стекне допринети прогресу друштва...Затворити школу, међутим, значи оставити децу без хране, породице почињу додатно да се муче... упозорили су представници Организације за храну и пољоприврду при УН (ФАО) који су средином месеца разговарали о начинима како да се ублаже последице COVID-а.

Један од закључака састанка ФАО је да границе морају бити отворене за храну и пољопривредне производе.

У Африци је, иначе, до данас забележено 27.000 позитивних случајева коронавируса и нешто висе од 1.200 умрлих, а из те органихзације поручују да се не сме дозволити да COVID-19 анулира мукотрпан напредак уочен последњих година на пољу либерализације трговине.

ФАО указује да су на афричком континенту предузете мере против корона вируса попут затварања школа, фирми, ограничене слободе кретања, али упозоравају да су то тешки избори и за много богатије земље, а да су оне у афричком контексту посебно мучне.

Афричке земље које се боре и протов њима специфичних проблема попут суше, малих прихода, лошег здравственог система и социјане заштите, еболе... сада имају још један због кога ризикују да ставе хипотеку на своју будућност да би заштити свој народ.

Да би се избегла непоправљива штета радиће се на ублажавању мера, на првом месту кроз програме социјалне заштите, али и на томе да се омогући да сетва иде плаираним током како жетва не би била катастрофална.

Уз све неопходне мере предострожности, семе и садни материјал морају се делити малим произвођачима, храна животињског порекла и ветеринарска брига о стоци не смеју изостати, стока мора да иде на испашу...

Мора се улагати у просторе за складиштење и хладњаче, наводи ФАО и указује да би можда једина олакшица могла да буде у томе што цене енергената падају, а што ће олакшати употребу механизације.

 

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести