Др Ана Жикић: Живети у складу са променама

Одувек ме је привлачило холистичко лечење, и схватање да је човек део једне веће целине. На Далеком истоку то веровање је садржано у схватању да смо ми микроуниверзум у коме владају исти закони

 као и у макроуниверзуму. Познавајући те законитости, боље ћемо упознати себе, али у исто време можемо научити како да се понашамо у складу са овим принципима. У кинеској медицини ово је један да начина како да себе ускладимо са променом (под којом се делом подразумева и старење) и како да останемо здрави – рекла нам је др Ана Жикић, лекарка традиционалне кинеске медицине и одмах се надовезала: „Кинеска медицина и нас лекаре, упознаје боље са нама самима, а што боље познајете себе, више можете да помогнете другима”, истакла је кроз осмех докторка Ана.

Ту њену посвећеност пацијентима и лекарском позиву најбоље илуструје чињеница да је после завршених студија медицине у Београду, уписала хомеопатију, а у исто време специјалистичке студије физикалне медицине и рехабилитације (које је са успехом завршила). Ова млада и енергична жена се потом отиснула у далеку Кину, у Пекинг да заврши и студије традиционалне кинеске медицине. Сада своје вештине и велико знање примењује у раду са пацијентима код нас, на Далеком истоку, али и широм света.

Шта вас је усмерило ка кинеској медицини?

- Као лекара, интересовало ме је шта је то што можемо да урадимо приликом лечења пацијента, како га можемо едуковати и шта је то што он након лечења може урадити за себе да би остао на путу здравља. Кинеска медицина нас учи како да се хранимо у складу са годишњим добом, а како у случају одређеног оболења. Постоји и систем вежби Чи гонга, Таи чи чуана, Ба дуан јина (један од најпознатијих система вежби Чи гонга). Све ове вежбе утичу на примарну енергију човековог тела и уколико се редовно вежбају ефекат на здравље је приметан.

Кинеска медицина има нешто другачије поставке него западна, које су сличности, а које разлике?

- Основна разлика је у томе да кинеска медицина на основу скупа симптома тражи узрок оболења пацијента, и више се усмерава ка лечењу узрока, а не последица болести. На Истоку се слажу да је она можда спорија у излечењу него западна медицина, али да је ефекат трајнији и дубљи, јер се долази до корена болести. Древни Кинези су веровали да је све у природи чи или ки (енергија, ваздух, дах) и да се дешава непрекидна размена чија (енергије) између нас и околине. У нашем телу постоје различите врсте чија. Интересатно је, да су за одбрамбену енергију нашег тела одговорна плућа. Одбрамбена енергија се креће површином наше коже. Зато су механички покрети тапкања по телу важни, јер отварају меридијане нашег тела, и покрећу одбрамбене механизме, а то је уједно и прва вежба у систему чи гонга.

Претпостављам да је то индивидуално, али које методе имају најбољи учинак?

- У зависности од симптома, у лечењу могу да се користе акупунктура, кинеско биље или туина-масажа. Код деце, постоји специјална масажа, туина за децу - то је низ покрета којима се обучавају мајке, а након њихове примене брзо се постижу веома лепи резултати. Ова врста масаже је најприкладнија за ублажавање хроничних болова, поремећаја мишићно-коштаног система и стреса повезаног с поремећајима који утичу на органе за варење или респираторни систем.
Осим овога, помоћне, а врло ефикасне кинеске технике су - терапија вентузама, гуаша (превлачење специфичном техником плочицама од жада преко меридијана и стимулација аку-тачака) и терапија моксом - топлотним штапићем направљеним од пелина. Лепо је знати, да у циљу превенције болести, постоји и самопримена ових метода, где се људи едукују како и када (у којем годишњем добу рецимо), могу да користе неке од ових техника. Самопомоћ је велика и јако ефикасна примена кинеске медицине.

Енергетски токови су веома битни у источњачком приступу медицини...

- За здравље је битно да нема енергетских блокада и да енергија (чи, ћи или ки) несметано кружи телом. Каже се да је циљ кинеске медицине неометан проток чија и крви кроз тело, било коју од њених метода користили, а има их 5 основних (акупунктура, кинеско биље, туина-масажа, дијетологија и вежбање чи гонга ). Обично је бол први од знакова када је ометан проток чија.

Код нас постоји пословица да је много боље спречити него лечити. На који начин се кинески лекари превентивно брину о здрављу пацијената?

- На основну свог искуства, живота у Кини и у току рада са пацијентима, дошла сам временом до овог закључка да сви волимо брзе и ефикасне резултате. Иако нас кинеска медицина учи многим важним стварима, право питање је - шта ја за себе могу да урадим сада? Како већ сада могу да делујем на побољшање свога здравља? Прави одговор је ускладити се са годишњим добом.

Да ли то значи да сваки циклус у себи садржи неке законистости?

- Да и добро их је познавати. У јесен се препоручује конзумирање љуткасте хране, јер су плућа активни орган јесени. Њих је добро „отворити”, продисати пуним плућима, а овај укус директно стимулише плућа. Зими идемо раније на спавање, а нешто касније се и будимо, јер је телу потребно више сна, мировања и јина. Зима припада јин фази године, а јин значи мировање, материју, црну боју итд... Ово су само неки од примера. Преко хране вежбања, стимулације одређених акупунктурних тачака - начини су разноврсни. Древни Кинези нису само водили рачуна о дужини живота, него и о његовом квалитету, да старе здрави, способни, креативни.

Марина Јабланов Стојановић

С јесени смо мало тужнији

Сви смо сведоци цикличности - смењивања годишњих доба . Иста ова промена се дешава и у нама. Свако годишње доба има одређени орган, који се активира у том периоду. То значи активацију одређене функције нашег организма... На овај начин постајемо ближи својим емоцијама, јер нормално је, да смо у јесен мало тужнији и плачљивији, пошто је јесен доба када се ослобађају старе туге. По древним кинеским рецептима користе се и данас одређене врсте купки у које се потапају стопала. Биљке су одабране у складу са актуелним годишњим добом. Свако годишње доба, носи нови избор хране, које покрећу управо тај орган или систем органа и додатно нас усклађују – рекла је за ТВ магазин др Ана Жикић.
 

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести