ДНЕВНИК У НИДЕКУ Једна фабрика готова, ускоро и друга

Једна производна хала јапанске компаније „Нидек“ завршена је и усељена 10. октобра, док би друга требало да буде готова по плану и то скоро, сажетак је објаве заменика градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, након састанка с првим човеком „Нидека“ за Европу Мицујом Кишидом.
2
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Представници јапанског електронског гиганта посетили су у петак Градску кућу, где им је домаћин био управо Ђурић, а тема је била изградња друге хале у радној зони Север 4.

Наиме, „Нидек“ је у Нови Сад дођао с намером да смести погон своје дивизије „Nidec Electric Motors“ и та хала је сада завршена. Паралелно, почела је и изградња друге хале за дивизију „Nidec Elesys Europe“ на истој локацији у радној зони Север 4. Ђурић је у својој објави на Инстаграму напоменуо и да „Наши пријатељи из Јапана су препознали привреднипотенцијал Новог Сада, а ми смо нашим радом и трудом оправдали њихово поверење које су нам указали“.

Почетком јула, председник компаније „Nidec Elesys“ Тошики Саито и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић свечано су положили камен темељац за нови погон ове дивизије „Нидека“ у Новом Саду, у којој ће се за европско тржиште производити инвертери и електронски контролери за аутомобиле. Звршетак изградње овог постројења најављен је за почетак наредне године.

Тада је Вучевић истакао да се „Нидек“ након прве фабрике, одлучио и за другу, а да он наговара јапанску компанију да отвори и трећи погон, као и развојно-истраживачки центар у оквиру своје фабрике. Да би јапански гигант, али и „Lear“, BMTS и „Континентал“ дошли у радну зону Север 4, Нови Сад је, према Вучевићу, уложио готово четири милијарде динара у опремање некадашње ливаде.


Лична карта „Нидека”

Нидек је основан 1973. у Кјоту. Данас је лидер у производњи свих врста електромотора са највећим, уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове. Компанија послује у више од 40 земаља, у свом саставу има приближно 340 компанија и запошљава више од 120.000 људи широм света.

Из „Нидека” кажу да су развојни потенцијал, повољно пословно окружење, као и квалификована радна снага и позиционирање у центру Југоситочне Европе, само неки од разлога зашто је јапанска компанија одабрала да баш у Србији изгради најсавременији, вискотехнолошки погон за производњу инвертера, и то у Новом Саду.


Такође, по његовим речима, уколико дође до треће и четврте фазе улагања „Нидека“ у Нови Сад, ова компанија би имала под кровом до 90.000 квадратних метара, на земљишту од 21 хектара, које је компанија ЦТП купила за потребе јапанског клијента.

Тошики Саито пак, напоменуо је да се у првој фази изградње погона „Nidec Elesys Europe“ планира погон од 16.800 квадрата, на парцели од 3,6 хектара. У почетку би ту требало да ради 100 људи, док ће тај број временом расти.

Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Што се тиче завршеног погона „Nidec Electric Motors Serbia“, до 2024. године требало би да запосли око 250 људи, док, по речима директора ове фабрике Марка Ивовића, у будућности очекују и до 1.000 запослених. У првој години рада, то јест у 2023. години, предвиђа се да ће из ове фабрике изаћи око милиона електричних мотора, док ће тај број с годинама наставити да расте. Градња овог погона започела је 10. децембра прошле године, а као главни производ наводе се електрични мотори за аутомобиле и сродни производи.

Према неким највама званичника, „Нидек“ би у Нови Сад, у који је стигао 2021. године, током наредног периода могао да инвестира скоро две милијарде долара.

С. Крстић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести