Чадеж: Економски предлози на столу конкретни и добри

ВАШИНГТОН: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да су економски предлози српске делегације, изнесени на састанку у Белој кући, добри и конкретни.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Чадеж је, у изјави новинарима, пренео да су разговори тешки и да ће дуго трајати.

„На столу занимљиви и добри предлози када је у питању привреда. И то не само у вези инфраструктурног повезивања, већ веома конкретни пројекти за подршку привредном сектору који мже да креирају нова радна места, обзебедити оживљавање привредне активности у крајевима земље који су до сада били запостављени", објаснио је он.

Чадеж је истакао да се ради о конкретним привредним пројектима, подсећајући да је изасланик америчког председника Ричард Гренел све почео да поставља и разговара са економске стране.

„Предлози који су на столу су пројекти за будућност, који могу да направе разлику, помогну креирању радних места и да млади планирају породице у својој домовини, а не негде друго", рекао је Чадеж.

Он је додао да се разговори настављају и да, свакако, јесу тешки, јер је реч и о политички комплексном проблему, који је ту дуго и "није се родио ни данас ни јуче" и веома је тежак за Србију.

"Знате која је позиција Србије када је у питању проблем Косова и Метохије, и како су се до сада одвијале ствари, али искуство преговарачког тима и председника Александра Вучића, говори о томе да полако крећемо ка томе да видимо шта нас спаја", рекао је Чадеж.

Упитан да ли ће "тачка 10", са папира који је понуђен Београду, а која предвиђа признање Косова, бити "камен спотицања", Чадеж је одговорио да је и Гренел дао до знања да се преговори воде, пре свега, о економску оквиру сарадње Београда и Приштине, са погледом на то како ће се и од чега сутра живети.

"Политички аспект није ту од јуче. Видећемо како ће се развијати преговори даље, чини ми се да је за обе делегације важно што су САД одлучиле да ставе једну врсту сопствене гаранције да су спремни да подрже конкретним мерама, пројектима и новцем, креирање нових радних места", рекао је Чадеж.

Упитан да ли ће се економски договори постићи уколико се политички не постигну, Чадеж је одговорио да је по питању економске сарадње између Београда и Приштине последњих година доста урађено и да је она постојала и до сада.

Подсетио је да је годину дана постајала "отмица" економског дела сарадње, јер је тадашњи премијер привремених институција у Приштини Рамуш Храдинај увео таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, а да јеукидањем такси привредна активност између Београда и Приштине поново регулисана.

Чадеж каже да не постоји недеља у којој нема госте и привреднике из Приштине са којима се разговара о будућној сарадњи.

"Сада је битна једна нова енергија и нове инвестиције, новац, пројекти како би се кренуло у нове послове и нова радна места", рекао је Чадеж и додао да се највећи део економских тема на састанку у Вашингтону највише односи на подршку привреди.

Конкренти предлози за помоћ привреди односе се на инвестиције, улагања у инфраструктуру, малим и средњим предузећима, великим компанијама.

Истиче да ће економска сарадња свакако утицати на то како ће се у будућности третирати политички проблеми.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести