Грађани недовољно информисани о е-услугама

БЕОГРАД: Грађани и привредници у Србији нису довољно информисани о начину како могу да користе е-услуге које им нуди држава и управо је због тога Национална служба за запошљавање (НСЗ) данас организовала додатну обуку својих запослених како би стечено знање пренели на незапослене предузетнике.
E uprava Foto: Tanjug.rs
Фото: Tanjug

Око 50 тренера из свих филијала НСЗ у Србији окупили су се у Београду на семинару "Новине од значаја за пословање привредних субјеката" како би стекли додатна знања о недавно уведеним новинама у електронском пословању у Србији, као што су подношење пореских пријава, обављање платног промета без употребе печата, издавање е-фактура...

"Наши тренери годишње обуче преко 12.000 незапослених који имају намеру да постану предузетници. Од тог броја, годишње између 3.500 и 4.000 људи уз помоћ субвенција НСЗ и добије шансу да започне сопствени бизнис", каже директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.Он напомиње да је од увођења е-услуга у Србији мали број предузетника добио све информације о томе како електронско пословање може да им олакша пословање. 

"Уочили смо да велики број предузеника не располаже свим информацијама које би им могле олакшати посету одређеним базама и програмима", каже Мартиновић.Подсећа да је влада преко свог Тима за реформу јавне управе у последње време креирала низ програма е-пословања али да те услуге за сада мали број грађана користи.

"Често када се створе услови за лакше пословање, крајњи корисници немају представу о томе, и зато је важно да се подиже свест код свих предузетника да морају континуирано да се усавршавају и едукују како би свој бизнис водили лакше", напомиње Мартиновић.

Обуци у НСЗ присуствовали су тренери из свих филијала у Србији као и представници Привредне коморе Србије, Пореске управе и Агенције за привредне регистре.Основна идеја обуке је, како је навела саветница у Тиму за реформу јавне управе у Кабинету председнице Владе Гордана Лазић Рашовић, да се резулати увођења е-услуга, сада покажу и у пракси.

"Спровођење би требало да утиче на поправљање позиције Србије на Дуинг бизнис листи, а теме су и е-регистрација предузетника која је успостављена 1. јануара ове године", објашњава Лазић Рашовић.Од 1. октобра прошле године привредни субјекти у Србији не морају да користе печат, међутим, он се и даље користи у значајној мери каже Лазић Рашовић.

"Пракса показује да се и даље печат користи по инерцији. Грађани нису довољно информисани и то је управо и разлог зашто се ове обуке организују", напомиње она и најављује да ће сличних обука бити и у наредном периоду.План је најављује, да се у наредном периоду уведе и електронска регистрација једночланих друштава са ограниченом одговорношћу јер је управо највећи број предузећа у Србији овог типа.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести