Најуспешнија у региону: У Србију лане уложене три милијарде евра

НОВИ САД: По статистичким подацима, Србија је прошле, 2018. године, имала око три милијарде евра директних страних инвестиција.
cigle, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Србија је у региону најуспешнија у привлачењу страних инвеститора јер имати инвеститоре из 103 државе света је велики успех, оценио је економиста Мирослав Здравковић.

По његовим речима, инвестиције из Сомалије, Курасаоа, Демократског Конга, Обале Слоноваче, ма колико да су мало те државе уложиле у Србију, развијају се таквом брзином да ће се и економски раст Србије убрзати.

Ако листу инвеститора не посматрамо с дна већ с врха, међу првих 20 најбржи пораст улагања имали су инвеститори из Црне Горе. Кипар на трећем месту по вредности инвестиција указује нам на две ствари: нису баш сви страни инвеститори странци, има ту и домаћих, који очекују да ће их страни судови, а и домаћи, боље заштитити у односу на могућност да им је капитал локални. Показује и да раст улагања од само 34 одсто расте спорије у Србији од оригиналних странаца. Сад, можда су с Кипра пререгистровали компаније у Холандију или неку другу земљу јер се у свету страног капитала и то догађа, оценио је Здравковић.

Наводи податак да је Србија интересантна за улагање и суседним државама. То потврђује податком да су натпросечнан раст улагања имали и инвеститори из Хрватске – 2,7 пута повећање капитала, Мађарске – 2,4 пута, Бугарске чак пет пута, затим БиХ – 20 пута, Северне Македоније – три пута и Албаније – 4,7 пута. Овде треба нагласити да до 2011. године није било нити једне једине инвестиције из Албаније.


Јапанци нас нешто заобилазе

За Здравковића је изненађење једино то шро су Јапанци уложили у Србију само 1,3 милион долара. Када се упореди српска динамика у привлачењу страних инвеститора, она је од 193 државе света на 71. месту.

Ипак, сматра Здравковић, ако се поредимо са земљама региона, Србија је најуспешнија јер је од суседа, тек Албанија на 81. месту, а све остале су при дну листе, од Црне Горе на 148. па још ниже.


Улагања из словенских земаља – Пољске, Чешке и Словачке – које су на 29, 31. и 32 . месту по висини инвестиција, показују да је прво требало да се њихове земље развију страним капиталом па тек онда да и њихови инвеститори крену да се шире преко грница, односно преко Мађарске до Србије. Пољска је повећала улагање 17,6 пута, Чешка 27,7 пута, а Словачка 34,3 пута – истакао је Здравковић.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести