Новосадски студенти осмислили аутоматску хранилицу стоке

НОВИ САД: Аутоматска хранилица, повезана на апликацију, преко које ће пољопривредници управљати системом прехране стоке, само је једно од иновативних решења, које су осмислили студентски и средњошколски тимови из Србије. 
poslovni inkubator
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Они ће се такмичити у категорији за Најбољу средњошколску и студентску иновацију у 2019. години.

Сви чланови мога тима долазе из мањих места у Војводини, па смо у складу с тим развили и наше решење. Имамо идеју да развијемо аутоматску хранилицу за стоку, која већ постоји на принципу покретне траке. Наша ће се разкликовати од постојећих, јер ћемо додати софтвер који ће аутоматски дозирати храну на основу различитих параметара, као што су тежина, старост, температура ваздуха, влажност ваздуха. Тиме ћемо решавати проблем који у данашње време постоји - раст полупулације из дана у дан, а недостатак хране, објашњава студент Факултета техничких наука, смер инжењерство, Лазар Потребић.

Каже да су се привредници из САД, који су недавно били на њиховом факултету, веома заинтересовани за овај производ, те да су их позвали у Америку, али да њихов тим још нема новца да на тај позив и одговори. 

Тим који води ментор Владимир Скалај, наставник Електротехничке школе “Михајло Пупин”, из Новог Сада, развиће решење “lora” и “lora one”, која се користи за пренос сигнала. Будући клијенти корстиће га, објашњава Скалај, пре свега у разним областима комуникације.

У Пословном инкубатору у Новом Саду је организован први тренинг за “Иновација из угла иноватора и из угла купца”. 

На тренингу ће бити обучавани ментори за рад са студентима и средњошколцима, који их очекује у наредном периоду, када ће се тимови припремати за Такмичење за најбољу технолошку иновацију у 2019. години. Тренинзи ће бити организовани наредних дана и у Уживу, Нишу и у Београду. 

Осим новоотворене категорије “Најбољи средњошколски и студентски тимови”, постоји и категорија “Реализоване иновације”, део је такмичења, у којем учествују тимови научника са универзитета и развојних одељења малих, средњих и великих предузећа. 

За овај део такмичења тимови се могу пријављивати до 30. априла. У септембру ће бити организовано финале, а у јуну ће бити познати фаворити, укупно шест.

Задатак ментора је да обучи такмичаре да технички направе систем да функционише, а потом да истраже тржиште и таргетирају циљне групе. На основу потреба циљне групе да преобликују своје иницијално решење, како би остварили продају, објашњава професор Универзитета у Новом Саду Војин Шенк, координатор такмичења за Најбољу иновацију у 2019. години. 

Ове године пријављено је три пута више такмичара у категорији “Најбољи средњошколски и студентски тим”, кажу у Пословном инкубатору. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести