Нуклеарна енергија преспора и прескупа

ЗАГРЕБ: Нуклеарна енергија губи предност пред обновљивим изворима енергије како у погледу трошкова, тако и по питању капацитета, јер се њени реактори сматрају споријим и све мање економичним решењем смањења емисија угљендиоксида (CO2), наводи се у извештају индустрије.
nuklearka, pixabay.com
Фото: pixabay.com, ilustracija

Средином 2019. године нове ветротурбине и соларни генератори успешно су конкурисали и постојећим нукеарним електранама по питању трошкова, а у исто време су остварили бржи раст производних капацитета од било којег другог извора електричне енергије, стоји у годишњем извештају "Статуса светске нуклеарне индустрије.

”Стабилизовање климе је потребно одмах, а нуклеарна енергија је спора. Не задовољава техничке или оперативне потребе које конкуренти с ниским емисијама угљендиоксида могу задовољити боље, јефтиније и брже."

Извештај процењује да је од 2009. године просечно време изградње реактора било нешто мање од 10 година, што је знатно више од процене између пет и 8,5 година коју је дало индустријско тело Светске нуклеарне асоцијације (WNA), а преноси Новац.хр.

Како се наводи, нуклеарна енергија је и много скупља.

Трошак производње соларне енергије креће се од 36 до 44 долара по мегават сату, копнене ветротурбине стварају трошак од 29 до 56 долара по MWh, док нуклеарна енергија кошта између 112 и 189 долара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести