Раст малопродаје у мају 4,7 одсто, извоз мањи 8,7

БЕОГРАД: У Србији у мају продаја на мало бележи раст 4,7 одсто у односу на мај прошле године, каже потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и наводи да је спољнотрговинска размена мања за скоро девет одсто.
market prodavnica
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Љајић је на ТВ Пинк рекао да сви супермаркети са којима су разговарали бележе раст продаје.

Десило се оно што је мање-више очекивано, људи купују одређени асортиман производа, не купују луксузну робу. Мање иду у ресторане, више посећују супермаркет, каже Љајић и наводи да истовремено продаја гардеробе и намештаја бележи значај пад.

Љајић каже да је извоз мањи 8,7 одсто, а увоз 7,1 одсто, те да је за нас најбитнији оправак два кључна тржиста где највише извозимо, и то 23 одсто укупног извоза, а то су Немачка и Италија.

Морамо, каже, да пратимо шта се дешава и да се надамо да ће се пре свега та тржишта, као и цело тржиште ЕУ што пре опоравити.

Овде ћете имати не кризу производње која ће се одвијати, ми ћемо имати кризу пласмана и евентуално кризу тражње, рекао је Љајић и навео да су све наде усмерене ка томе да ће пакет помоћи омогућити да се привреда ЕУ што пре опорави.

Опоравак нашег туризма могућ тек од марта 2021.

О опоравку српског туризма можемо да говоримо тек од марта следеће године, изјавио је министар туризма Расим Љајић, који је додао да је скоро немогуће поредити бројке из ове године са бројкама из било које претходне године када је у питању туризам.

Љајић је подсетио да смо у јануару имали 28 одсто раст броја ноћења страних гостију, а у фебруару 18 одсто, оценивши да су то били невероватни резултати.

То је све указивало да ћемо имати одличну туристичку годину, али десило се шта се десило и уследио је драстичан пад. У априлу је то било 95 одсто мање остварених ноћења страних гостију, у мају 94 одсто него што је било прошле године, казао је Љајић гостујући на ТВ Пинк.

Додаје да се покушава да се то делимично надомести са домаћим гостима и додаје да је и интересовање за ваучере, од како се појавио други пик, у паду.

Упитан да прокоментарише то што су домаћи угоститељи доста подигли цене, Љајић каже да је то морална категорија.

Ми немамо механизме да било ког приватника натерамо да цене подиже или спушта. Чињеница је да је за тај најлуксузнија места, хотеле било највеће интересовање, а чим је велико интересовање обично људи покушавају да надоместе губитке на тај начин, наводи министар.

Наводи и да данас имамо ситуацију да је на појединим дестинацијама попуњеност добра, али на дневном нивоу, као и да се на дневном ниво ситуација мења, има отказивања, поновних заказивања...

С домаћим гостима ситуација неће бити тако драматична као са страним, али биће неупоредиво у односу на прошлу годину, каже Љајић.

Говорећи о проблему са којим се суочавају туристичке агенције, Љајић каже да нису очекивали други пик и већ су кренули са реализацијом резервација које су имали чак од прошле године.

У прилог томе говори и то, каже Љајић, што је интересовање, упркос свим апелима да људи летују у Србији, било веће за Грчку него за наше дестинације.

Међутим, ситуација се драстично променила. Агенције јесу реално у проблему, ми смо покушали са уредбом о заменском путовању да помогнемо, да путници могу да замене путовање у наредних годину и по дана, а ако се то не догоди да могу да поврате новац, међутим сада се све компликује јер се отказују и аранжмани заказани после 15. марта, испричао је.

Наводи да ће помоћ привреди коју је најавио председник Александар Вучић важити и за агенције.

Али, свакако један број агенција ће бити у проблему, нама то није интерес, тамо ради шест, 7.000 људи, на крају крајева, банкрот агенције подразумева да и путници који су имали потраживања и платили аранжмане имају мању могућност да новац поврате тако да чинимо све да им помогнемо, каже.

Према његовим речима, срећа у несрећи је да код нас туризам мало учествује у укупном БДП-у јер нисмо земља првог одмора или топ дестинација као што су Шпанија, Италија, Хрватска, Грчка, Црна Гора...

Сви покушавају да спасу колико је могуће туристичку сезону, али то неће бити ни издалека као што је било раније, сви покушавају да смање штету за туризам, па самим тим и за привреду и зато ћемо ми имати и мање губитке, појаснио је Љајић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести