Рио Тинто: Прерада јадарита биће пример најбоље праксе

БЕОГРАД: У циљу наставка дијалога са заинтересованим странама и представљања свих детаља пројекта Јадар, посебно оних који изазивају забринутост код грађана, Рио Сава Експлорејшн, ћерка фирма компаније Рио Тинто која развија овај пројекат, одржала је четврти по реду Отворени састанак са представницима невладиног сектора и шире јавности, саопштила је ова компанија.
RioTintoLogo1
Фото: Printscreen

У саопштењу се наводи да су након састанака одржаних у априлу, јуну и јулу са више од 200 учесника, представници компаније Рио Сава, заједно са експертима научних институција укључених у пројекат, детаљно представили технологију прераде руда у оквиру компаније Рио Тинто, технологију прераде јадарита на пројекту Јадар, али и ланац додатних вредности пројекта у погледу финалног производа и бенефита за Србију.

Састанку је онлајн присуствовало више од 70 учесника и они су имали прилику да у директном разговору са представницима компаније Рио Сава добију одговоре на сва питања у вези са пројектом Јадар.

„Метода прераде јадарита резултат је вишегодишњег рада наше компаније и она ће се одвијати у модерном постројењу, са иновативном и одрживом процесном технологијом, која је еколошки прихватљива и значајно напреднија од раније коришћених", истакла је директорка Рио Сава Еџплоратион Весна Продановић.

Додала је да је планирано да пројекат Јадар буде пример најбоље технологије за прераду руде која испуњава три, за нас најважнија принципа, да буде технолоши одржива, еколошки прихватљива и економски исплатива.

„Пројекат Јадар представља интегрисани процес унутар кога се целокупна прерада обавља на једном месту што је економски и еколошки најисплативије. Тиме Рио Тинто задржава вредносни ланац у Србији, производећи овде финални производ коме није потребна даља прерада" закључила је Весна Продановић.

Оценила је да пројекат Јадар на тај начин обезбеђује конкурентност овог производа на светском тржишту и мапирање Србије као кључне земље у процесу транзиције ка зеленим изворима енергије.

Пројекат „Јадар“, као једна од водећих гринфилд инвестиција у Србији разумљиво изазива велику пажњу јавности, невладиних организација и посебно локалног становништва, наводи се у саопштењу.

Истиче се да су серије отворених састанака важан сегмент отвореног дијалога и сарадње на бази тачних, релевантних и транспарентних информација те да ће Рио Сава и у будућности наставити да активно слуша потребе свих заинтересованих страна у вези са развојем пројекта Јадар.

Томе у прилог говори и чињеница да је следећи отворени састанак заказан већ за септембар, наводи се у саопштењу.

Продановић: Прерада јадарита јесте нова, али је тестирана

Минерал јадарит у Јадру јесте нов и процес његове прераде је иновативан, али се састоји од низа познатих поступака који се раде по свету, при чему смо сагледали све могуће ризике и задатак је и нас и државе да обезбедимо да се сви процеси воде на сигуран начин, изјавила је генерална директорка Рио Сава Еексплорејшн Весна Продановић.

Она је на четвртом отвореном састанку који је ова компанија данас организовала, навела да опрема која ће се кориситити није нова, да су сви појединачни процеси испитани, а њихова комбинација, која јесте иновативна, је тестирана.

Према њеним речима ниједно постројење у свету нема овакав минерал и не производи борну киселину, натријум сулфат и литијум карбонат као финалне производе.

"Комбинација корака је омогућила да се ефикасност тог процеса побољша, температуре обраде смање и све то доприноси да процес буде еколошки прихватљивији. Зато је битно да се процес прераде јадарита не пореди са другим процесима формирања литијум карбоната", нагласила је Продановић.

Истакла је да не спори да постоје утицаји ове прераде на животну средину, али је нагласила да ће они бити контролисани.

"Студија о процени утицаја на животну средину која ће ускоро бити предмет јавне расправе пружиће све податке о томе како планирамо да пројектујемо и реализујемо ову инвестицију", рекла је Продановић.

Навела је да је циљ компаније да буде отворена и подели све информација са заинтересованом јавношћу због чега је организован и данашњи састанак за који се, пошто је одржан онлајн пријавило више од 70 учесника.

Такође и да сарађују са мештанима, успоставе партнерство са њима и да са локалном заједницом побољшају стање путева, помогну изградњу школа, здравстених установа и слично.

Продановић је навела и да имају добру сарадњу са локалном заједницом али да неке еколошке организације не желе да разговарају са представницима компаније.

Виша корпоративна саветница за борате и литијум Маријанти Бабић је одговарајући на питање ко ради супервизорски надзор над реализацијом пројеката, почев од пројектовања, преко технологије до изградње, рекла да се пројекат спроводи у складу са свим прописима Србије.

"Компанија ће испуњавати све прописане услове, а постоје и интернационални као и стандарди наше компаније који су у неким деловима и строжи од домаће законске регулативе", навела је Бабић.

А на питање "зашто ће се руда прерађивати у Србији што не би могло да се ради више нигде у свету" одговорила је да се многе земље у свету у последње време труде да изнађу начин да подстакну даљу производњу и ланац прераде обаве у својој средини.

Све то да концентрат литијума не би излазио из њихове земље на даљу прераду у неку другу земљу, а то је према њеним речима, најчешће Кина.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести