Сви прихватили одлазак из „Азотаре“, неки се можда и врате

Након последњег састанка Радне групе за решавање питања панчевачке „Азотаре” у Министарству енергетике, постигнут је коначан договор да свих 828 запослених добије отпремнине пре него што се 10. августа над том фабриком отвори стечај.
Azotara u Pančevu foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Након последњег састанка Радне групе за решавање питања панчевачке „Азотаре” у Министарству енергетике, на којем је било речи о судбини 181 радника „Азотаре” који су примљени у радни однос 1. јануара 2014. године, када је на снагу ступио Закон о забрани запошљавања, постигнут је коначан договор да свих 828 запослених добије отпремнине пре него што се 10. августа над том фабриком отвори стечај.

Како за „Дневник” објашњава председник Самосталног синдиката у „Азотари” Градиша Живановић, представници државе покушали су да оспоре право на отпремнину за 181 радника, које је фабрика после две године рада на одређено време морала да запосли на неодређено, баш на дан када је на снагу ступио Закон о забрани запошљавања.

Око 80 одсто радника одабрало социјални модел по којем ће узети трећину зараде и то помножити с годинама радног стажа

– Ти радници су „Азотари” били потребни и нису могли бити отпуштени па су зато и примљени на неодређено време и не би било поштено да сада буду изузети из социјалног програма – рекао је за наш лист Живановић. – Радна група је прихватила да се и они нађу у социјалном програму, што значи да и њима следује отпремнина као и свим других радницима „Азотаре”.

Неспорно је било, додаје Живановић, 579 радника који су радили и пре те 2014. године. Када се том броју радника придода и ових 181 који ће добити отпремнину, произлази да ће отпремнине добити 680 радника. Но, то, како истиче није све.

– Осим тих 680 радника који су се пријавили за социјални програм, има и 68 запослених који испуњавају један од услова за пензионисање. Изборили смо се за то да и они добију отпремнине које су предвиђене Колективним уговором фабрике, а оне ће бити нешто мање него за остале запослене – каже Живановић.

Наш саговорник истиче да је од укупног броја радника „Азотаре” 80 одсто одабрало социјални модел по којем ће узети трећину зараде и то помножити с годинама радног стажа. Радници су, каже Живановић, израчунали да им је та варијанта повољнија од оне по којој би добијали 200 евра по години стажа од државе и још 100 евра од послодавца, а то је за њих „Србијагас”.

– Важно је напоменути да, без обзира на то да ли су се радници определили за државну отпремнину или трећину зараде помножену с годинама стажа, с коначан износ не може бити већи од 8.000 евра. Министарство привреде је одобрило и додатни износ од по 100 евра по години стажа, под условом да укупна отпремнина не буде већа од 12.000 евра – објаснио је Живановић.


Сами схватили шта је најбоље

– Чим су се радници који имају један од услова за одлазак у пензију пријавили за отпремнине, за њима су пошли и остали, и ту никакви савети нису били потребни. Једноставно, радници су сами схватили да је боље да узму оно што им се пре стечаја нуди, него да остану без било чега – закључио је Миланко Бодирога .

Иначе, одлуку о увођењу стечаја Привредни суд Панчево требало би да донесе 10. августа, за када је заказано рочиште о разматрању разлога за стечај због презадужености фабрике од преко 200 милиона евра.


Председник Савеза самосталних синдиката за град Панчево Миланко Бодирога каже за „Дневник” да они прате дешавања у „Азотари”, али да су преговоре и само опредељивање за социјалне програме препустили фабричком синдикату и радницима.

– Има неких малих сигнала да ће се „Азотара” након увођења стечаја и без радника продати и да ће нови власник вратити део радника на посао – каже Бодирога. – Но, то још ништа није сигурно и било би од нас неодговорно да то радницима обећавамо или да их саветујемо било шта. Они сами морају одлучити о својој судбини, а да ли ће посла бити и после, остаје тек да се види. Ако бисмо им саветовали да не узимају отпремнине или обећавали да ћемо се борити да „Азотара” не оде у стечај, ни то не би било добро јер је јасно да ће се то догодити без обзира шта ми желели и тражили. Дакле, радници морају сами одлучити шта је за њих најбоље, а ми као синдикат ћемо сваку њихову одлуку поштовати.       

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести