КОЛИКО ТЕХНОЛОШКА ПАМЕТ ЗАРАДИ НА СВЕТСКОЈ ПИЈАЦИ? ИТ сектор највише извози у Америку, Британију и Швајцарску

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић изјавио је да је вредност извоза ИКТ сектора Србије у 2023. била већа од 3,5 милијарди евра и најавио да ће до краја 2024. бити објављен тендер за 5Г мрежу и да ће Београд добити нови иновативни центар Ложионица, али и да ће се радити на повећању капацитета Дата центра и на развоју аутономних возила за изложбу Експо 2027.
и
Фото: Pixabay

„Тачну процену извоза овог сектора у години за нама знаћемо у наредном периоду, али је сасвим извесно да ће резултати бити фантастични и да ће та вредност премашити 3,5 милијарди евра, јер је у првих десет месеци 2023. извоз ИКТ сектора Србије био 2,8 милијарди евра или за чак 100 милиона већи од оног у 2022. години, када је остварен рекорд”, рекао је Јовановић Танјугу.

Он је подсетио да је 2012. извоз ИКТ сектора био свега 375 милиона евра, да би 10 година касније, односно 2022., он био 2,7 милијарди евра. Према речима министра, Србија у ИКТ сектору остварује суфицит, а највећи део овог извоза одлази у САД, Велику Британију и Швајцарску.

На питање Танјуга да ли је развој ИКТ сцене Србије у претходном периоду резултат доласка страних инвеститора или консолидације у сектору малих и средњих предузећа српских власника, Јовановић каже да има много разлога зашто Србија у ИКТ сектору прави добре резултате, а један од њих су системске мере Владе Србије које су допринеле јачању наших кадровских ИТ капацитета.

Фото: Pixabay

„Увели смо програмирање и информатику као обавезни предмет од петог до осмог разреда основне школе, неколико пута смо увећали број специјализоиваних ИТ одељена у средњим школама, где год је то било могуће на техничким факултетима смо проширили њихове капацитете, а многима смо изградили и додатне просторе и зграде”, рекао је он.

Јовановић је подсетио и да су у последњих неколико година у Србији основана три нова института - Институт за развој вештачке интелигенције, Институт Биосенс и Институт за информацијске технологије у Крагујевцу. Он је као дуги разлог зашто у ИКТ сектору Србија прави добре резултате навео и стране директне инвестиције, где је наша земља један од европских рекордера, али да је много битније што су те инвестиције дошле у оне секторе и делатности где се не користи обична радна снага, већ напредне технологије.

„Са поносом истичем да се код нас налази Мајкрософтов развојни центар, један од највећих у Европи, а своје развојне центре овде су отворили и НЦР, ИБМ и Циско, а имају их и младе компаније као што су Луџофт и Ривиан”, рекао је Јовановић.

Према речима министра, трећи разлог добрих резултата у ИКТ сектору је тај што Србија све више постаје предузетничка земља и јача сектор малих и средњих предузећа

Све ово нас наводи на прогнозе да ће извоз ИКТ сектора додатно јачати и због тога је и постављен циљ да до 2027. године тај извоз буде чак 10 милијарди евра и да у ИКТ сектору имамо више од 140.000 запослених, казао је Јовановић, подсетивши да тренутно у овом сектору Србија има запослено више од 105.000 висококвалификованих стручњака.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести