Поскупљује бела техника; резервни делови и транспорт подигли цене

НОВИ САД: Од како је почела пандемија ковид-9 поскупљења су постала уобичајена појава и готово да нема производа који није поскупео бар мало.
bela tehnika pixabay.
Фото: pixabay.com

Тако је и с белом техником чије је могуће поскупљење најављено прошлог месеца, а треба рећи и да су цене ових апарата од почетка године већ ишле на више. За колико процената ће бити скупљи електрични уређаји потребни сваком домаћинству у продавницама за сада не могу са сигурношћу да кажу, али готово без изузетка тврде да ће нових, виших цена бити. Ипак, скок цена неће бити аутоматски ни у свим радњама већ ће их трговци нивелисати како им буде стизале нове наруџбине.

- Поскупљење не би требало да буде веће од десет одсто, а највероватније да ће цене ићи горе од три до осам одсто – казао је за “Дневник” директор  продаје у “Гигатрону” Предраг Манојловић. – Од када је почела пандемија, свака нова испорука електричних апарата је скупља у односу на предходну. Вишеструко је поскупео контејнерски саобраћај па уместо некадашњих 1.500 долара сада превоз робе контејнерима из Кине, одакле стиже репроматеријал, кошта 18.000 долара. Поскупели су и резервни делови, челик, алуминијум, бакар … што је утицало на то да се, практично, сви електрични апарати: веш машине, шпорети, машине за прање судова, машине за сушење веша... продају на домаћем тржишту по вишим ценама од око најмање стотину динара, па до око 3.000 динара.

По његовим речима, нове више цене не утичу много на промет јер се апарати за домаћинство купују иако су поскупљења чешћа од када влада пандемија коронавируса.

- Понуда је разноврсна и сваки купац може да бира спрам својих примања – каже Манојловић.


За кућни апарате углавном кеш

Бела техника, поготово мали кућни апарати, кажу трговци, плаћа се готовином. Ипак, има доста купаца који, уместо банкарских картица, пазаре на одложено, користећи чекове.

Ретко која муштерија купује белу технику преко банкарског кредита, а на то се одлучују углавном купци који пазаре више апарата или оне најскупље.


А у радњи су цене шаролике и зависе од много фактора, па се, рецимо, шпорети могу купити већ за око 20.000 динара, а неки модели коштају и 100.000 динара. Машине за прање судова различитих произвођача коштају од 25.000 до 32.000 динара. Они који намеравају да купе комбиновани фрижидер могу то да ураде ако издвоје 23.000 динара, али има и модела који коштају чак милион динара.

Слично цене су и у другим трговинама, а трговци наводе да је сада нешто мања понуда него што је то било пре пандемије, али потрошачи то, углавном, не осете јер је понуда, свакако, добра. Наиме, у радњама се продају електрични апарати различитих произвођача и дешава се да нема баш свих робних марки, али избор постоји па купци увек нађу оно што им одговара. Трговци указују и да су нивелације цена честе и стижу с готово сваком новом испоруком.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести