СРЕМЦИ СПРЕМАЈУ ПОВРЋЕ ЗА СВЕТСКУ ПИЈАЦУ Љути рен из Манђелоса сладак и Немцима и нашима (ФОТО, ВИДЕО)

У атару села Манђелос код Сремске Митровица тек сада је почео да се вади рен јер je током јесени било хладно време праћено мравезима и кишом.
2
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

- Ранијих година већи део површина под реном се вадио до Нове године. Међутим , велика влага и замрзнута земља нису дозвољавали да у њиву уђу сезонски радници и механизација - вадилице, но без обзира на то, рену није било ништа што је преко зиме остао у земљи - казао је за „Дневник” велики произвођач рена Бранко Остић. - Све док је у месецу слово р, може се бавити реном јер од маја до августа креће вегетација, рен губи на љутини и постаје горак.

Он рен гаји на више од десет хектара већ седам година за немачког прерађивача и једини у Србији извози рен. Други произвођачи, напомиње, раде за домаће тржите на малим површинама од пола до два хектара.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Због уговорене производње и пласмана на страно тржиште се и упустио у причу с реном, и све до ове године био је задовољан коштањем. - Ове сезоне су прилике на европском тржишту измењене, опала је потражња у трговинама где се сада купује само основна храна а уско специјализовани производи слабије траже. Пошто је опала потражња и цена рену је нижа - напомиње Остић.


Пакује се у специјалне џакове

Остић рен не пере већ га радници само отресу од земље, исеку на жељену величину и сортирају, потом се ставља у специјалне џакове, пакује, ређа на палете и остаља у хладњаче.

Из хладњаче иде у камион за Немачку, где се прерађује и у теглама продаје као финални производ.


Колико рен кошта у немачким радњама и на еврпском тржишту не зна, а не каже ни по којој га цени продаје немачком прерађивађу, али напомиње да ће део рена извадити да би испунио уговорене обавезе, а остатак оставити у земљи за догодине у нади да ће цена рену бити виша.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Код нас се килограм рена на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду продаје за 1.400 динара, има га и изренданог у малим теглицама, за 200 динара. У продавницама прерађен је скупљи.  Наш саговорник истиче да рену неће бити ништа што ће остати у земљи. Напротив, добиће на тежини. - Рен се сади одмах с пролећа, али може већ и у фебруару - марту, а вади се после првог мраза. Практично, један рен се вади а други сади. Приноси по хектару крећу се од четири до осам тона, у зависности од тога шта се жели добити, да ли рен за индустријску прераду или хоће да се продаје као садни материјал - резнице.

Остић каже да сертификоване саднице рена - резнице купује у Аустрији и да су скупе. - По хектару треба улог од 4.000 до 5.000 евра - каже.

З. Делић

Фото: С. Шушњевић

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести