Одбијен Шарићев захтев за изузеће судије, добио и браниоца

БЕОГРАД:  Председник Вишег суда у Београду одбио је нови захтев оптуженог Дарка Шарића за изузеће судије Синише Петровића, председника судског већа које Шарићу суди за прање пара у Србији, а које га је у децембру прошле годфине осудило на 15 година затвора због кријумчарења кокаина.
saric Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Суд је такође поставио Шарићу браниоца по службеној дужности, пошто је Шарић прошле седмице отказао пуномоћја свим својим изабраним адвокатима, речено је данас Танјугу у суду.То значи да би Шарићу ускоро требало да буде заказан наставак суђења које је у завршној фази.

Међутим, из праксе је познато да адвокат који се накнадно укључује у предмет, мора да се са случајем детаљно упозна, а овај поступак траје скоро девет година, па се очекује да нови бранилац тражи време за припрему одбране и завршних речи, циме се одлаже и доношење првостепене пресуде.

Шарић је прошле седмице повукао пуномоћје неколицини својих бранилаца, без чијег присуства суђења не могу да се одржавају, јер је по закону присуство браниоца обавезно.

Шарићу ово није први пут да отказује пуномоћје адвокатима.

Он је и прошле године отказивао па враћао пуномоћја својим адвокатима када је, како је тада рекао, такође био револтиран радом судског већа у поступку за шверц кокаина, а исто веће му суди и у овом поступку за прање пара.

Због организовања групе за кријумчарење кокаина Шарић је у децембру 2018. осуђен на 15 година затвора, а сада је у току другостепени поступак по жалбама тужилаштва и одбране

Поред Шарића, за прање пара у Србији убацивањем "прљавог новца" у легалне токове оптужено је још 16 особа.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је између осталог улаган и у новосадски "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.

Оптужени се међутим бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Поред Шарића у овом случају оптужрни су Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић.

Шарић се након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести