Уништено 23 тоне шверцованог меса из Бразила

БЕОГРАД: Ветеринарска инспекција уништила је више од 23 тоне одрезака заплењеног јунећег меса из Бразила, рекли су у Управи за ветерину.
govedina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Полиција из Јагодине је 11. августа у сарадњи с Управом царине пронашла и запленила 23 тоне шверцованог меса, које је требало да буде достављено једном предузећу у Ћуприји.

На одређеним паковањима уочене су декларације објеката из Бразила, од којих су нека паковања још увек била у року трајања, а некима је истекао рок и више од шест месеци, речено је из Управе за ветерину.

Како објашњавају, увоз меса у Србију може да стиже само преко одобрених граничних прелаза, где је присутна гранична ветеринаска инспекција.

Највише меса у Србију се увози из држава чланица Европске уније и мање количине из ЦЕФТА држава, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније. У 2017. години у Србију је увезено укупно 130 пошиљака или 681,8 тона расхлађеног или замрзнутог говеђег меса, као и 27,1 свињског, 143 тоне овчјег и 3,5 тона пилећег меса, речено је из Управе за ветерину.


Инспекција одрадила свој део посла, на потезу тужилаштво

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да су, после заплењене 23 тоне меса с истеклим роком трајања који је из Бразила стигао преко Косова, полиција и инспекција урадиле свој део посла а да је сада на потезу тужилаштво. 

Он је за ТВ Пинк рекао да ће увек постојати људи који су спремни да се баве таквом недозвољеном радњом, а да је на држави да их у томе спречи. 

Чињеница је да појединци шверц често покушавају да раде из правца који контролише Приштина. Месо с истеклим роком трајања није ушло на тржиште, јер то је количина која је могла да направио озбиљан проблем, нагласио је Недимовић.
 


Поводом овог случаја, ухапшен је Ђ. Л. (21), одговорно лице које се бавило набавком меса и даљом продајом, саопштила је Полицијска управа у Јагодини.

Ђ. Л. је ухапшен због основа сумње да је извршио кривично дело кријумчарење, а уз кривичну пријаву биће приведен Вишем тужилаштву за борбу против корупције у Краљеву, наводи се у саопштењу.

Месо је уништено пошто је ветеринарска инспекција утврдила да месо, због истека рока трајања, није за употребу.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић рекао је да би било добро да се информације о откривеним фирмама, које се баве шверцом меса, објављују јавно.

Често остајемо ускраћени за те податке и јавну осуду несавесних трговаца, а предмети попут овог заврше на суду и у поступцима који дуго трају. Информације о запленама без потадака ко су починиоци само узнемиравају јавност и грађане и уносе сумњу да на тржишту постоји проблем, да држава и инспекције не раде свој посао и да нисмо сигурни у безбедност производа које купујемо, каже Паповић.

EUR/RSD 117.9230
Најновије вести