„Ема” се враћа кући

У едицији „Бусола“ Самиздат Б92 ових дана је објавио роман „Ема“ из пера Александра Мекол Смита (у преводу са енглеског Тање Милосављевић).

Реч је заправо о трећем делу међународног издавачког пројекта „Остин”, који има за циљ да савременим читаоцима приближи романе Џејн Остин, али које пишу други аутори.

Пројекат „Остин” спаја шест савремених бестселер аутора са шест дела Џејн Остин: „Разум и осећајност“, „Нортангерска опатија“, „Ема“, „Гордост и предрасуде“, „Под туђим утицајем“ и „Менсфилд парк“. Сваки аутор, узимајући као основу ове омиљене романе, пише сопствену, јединствену интерпретацију. Пројекат „Остин” започео је објављивањем виђења романа „Разум и осећајност“ оком и пером светски познате списатељице Џоане Тролоп. Наставио се обрадом  „Нортангерске опатије“ из мајсторске радионице Вал Макдермид и, најновије, романом „Ема“, Александра Мекол- Смита.

Александар Мекол Смит  понудио је модерну верзију романа “Ема”: припремите се да упознате девојку која мисли да све зна, најављује српски издавач . После завршених студија, Ема Вудхаус се враћа кући у Норфок, спремна да пуним једрима заплови у живот одраслих. Њен отац, господин Вудхаус стално је забринут због својих кћерки. Неко мора да буде газда, а млада Ема је више него рада да преузме ту обавезу. Као домаћица породичне куће и имања,  Ема увек држи све конце у својим рукама. И ту почиње друштвена и љубавна комедија у миљеу сеоског живота. Александар Мекол-Смит Ему је приказао као симпатичну наметљивицу коју ће сви заволети.

Р. Л.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести