Књиге које морате прочитати пре него што умрете (12) - Барт: Изгубљен у Кући смеха

По многим параметрима, антологијска, превратничка збирка прича „Изгубљен у кући смеха“ америчког писца Џона Барта је, на најбољи могући начин, прокламовала деценијску доминацију постмодернизма у прози као најутицајнијег (елитистичког? ескапистичког?) погледа на расути (распаднути) свет у коме живимо.
9 Bart
Фото: Printscreen

Поред Борхеса, савршеног естете и перфекционисте, Барт је својом теоријом „књижевности исцрпљења“, поштујући пре свега дело високог модернизма Џемса Џојса, залудео заљубљенике „паметне прозе“ нудећи приче из збирке „Изгубљен у кући смеха“ као Нови пут.

Сада, годинама касније (збирку је Барт објавио 1968. године) уживајући и даље у језички (али и стилски и мотивацијски) пребогатом прозом понуђеном у овој збирци прича које полемишу како са стварношћу  и самим аутором, тако и са читаоцима, морамо да одлучимо да ли уживамо у носталгији (препознавања) или у (поновном) открићу: никад довољно рано, никад превише касно!


Прва и последња реченица

„На овај или онај начин, без обзира на то која је теорија о нашем путовању тачна, ја се самом себи обраћам; себи коме као незнанцу понављам наше повест и ситуацију и коме ћу открити своју потајну наду мада због ње страдам.“

“Хоће ли јој ико знати име? Хоће ли сви? Није важно. О овом подневу свог дана што копни, између ноћи прошле и дуге ноћи будуће, у подне довољно чаробно да сломи срце, на самотној, красној обали безимени рапсод Написа је.“


Када би ова књига имала укус, био би то укус шећерне вуне коју једете док око вас лебде разнобојни балони у ручицама дечице – али и задовољних родитеља - што бауљају, пресретна, забавним парком препуним разних луцкастих чуда.

И на крају, хм, Барт? Џон Барт? Па он може да личи само на – Џона Барта! Уживајте, али пазите: врло је лако изгубити се у Кући смеха.

Ђорђе Писарев

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести