САЈАМ КЊИГА Откривање Вујице Решина Туцића

Средишњи дан Међународног сајма књига у Новом Саду протекао је у знаку једног од најзначајнијих представника војвођанске и српске авангарде Вујице Решина Туцића (1941 - 2009), чија су Сабрана дела у два тома изашла под окриљем Културног центра Новог Сада.
Moderator Dragan Babić, Marjan Čakarević i Alen Bešlić Foto: Dnevnik.rs
Фото: Модератор Драган Бабић, Марјан Чакаревић и Ален Бешлић Фото: Дневник.рс Књиге које су добиле прву награду „Захарије Орфелин” Фото: Дневник.рс

Тачније, први том, у којем је сакупљена ВРТ-ова поезија, објављен је пре две године, док су у управо изашлом другом тому у фокусу његова проза, роман „Страхоте подземља”, есеји, новински текстови, интервјуи, дневичке белешке, као и песме које су до приређивача, Марјана Чакаревића и Алена Бешића, дошле тек по изласку прве књиге. По њиховим речима, у темељима идеје сабирања целокупног опуса Вујице Решина Туцића била су два разлога: први је чињеница да је много оног што је ВРТ написао било разасуто ван његових књига, по часописима, публикацијама, дневним новинама... да је претила опасност да напросто током времена буде изгубљено; други разлог је, наравно, дуг према поети који је итекако утицао на данашњу генерацију овдашњих писаца.

„Хтели смо да књиге буду свеобухватне. Међутим, и поред велике помоћи коју смо имали и од породице и од институција, испоставило се да је Вујица био изузетно плодан писац и стално се повећавао број трагова, библиографских јединица. И зато се други том појавио тек сад”, појаснио је Бешић. По његовим речима, као читаоца га нарочито заинтересовао ВРТ-ов прозни и критички рат. „Његово место у свету поезије је неупитно и неће се нешто пуно променити слика о њему ни овим Сабраним делима. Али имам утисак да је врхунац свог израза Вујица достигао деведесетих година прошлог века када пише неку врсту филозофског лирског поетичког есеја из недеље у недељу и формира циклус који заправо врхуни све оно чиме се бавио - и његов ангажман, и игру са језиком, и однос према књижевности, и итертекстуалност”, наводи уредник издања.


Трејси Шевалије данас на штанду „Лагуне”

Чувена списатељица Трејси Шевалије, ауторка светског бестселера „Девојка с бисерном минђушом”, биће данас од 16 до 17 сати специјална гошћа Сајма књига. Претходно ће се на истом месту од 14 до 15 часова са својим читаоцима дружити Јелена Бачић Алимпић. Када су, пак, у питању програми на Данима „Лазе Костића”, важа издвојити књижевмни мост Словачка-Србија (10.30 сати) и темат „Писац и друштвени ангажман”, који ће сучелити размишљања Мухарема Баздуља, Фрање Петриновића и Драгана Прола.  


И Чакаревић, који је и аутор поговора у другој књизи (за прву га је написао Владимир Копицл), признао је да му је тај том можда био и интригантнији од првог, будући да је ВРТ-ову поезију добро знао, читао је и на њој се песнички развијао, док му је овај прозни аспект његовог стваралаштва некако остао испод радара. „Текстови Вујице Решина Туцића су сведочанство о једном периоду који данас умногоме идеализујемо и откривају наличје тог ’херојског доба авангарде’, односно како је изгледала свакодневица уметника тих седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, како је изгледао стваран, пресан живот у то време. Али и показује да Вујица никада није издао своје идеале ”, навео је Чакаревић.

Иначе, на Сајму књига је јуче додељена Награда за најлепшу књигу „Захарије Орфелин”.  Прво место припало је књигама „Словенски круг” аутора и фотографа Марка Стаматовића уз издању  Завода за издавње уyбеника и „Наша гошћа година: вртешка годишњих доба” Добрице Ерића, коју је илустровала Марица Кицушић (Креативни центар).  Друго место поделили су „Збрка у музеју” Петра Петровића и Зефрина Грасија, за коју је дизајн потписао Александар Радовановић (Завод за издавање уџбеника и Народни музеј),  те „Дар-мар” Драгане Младеновић за коју је илустратор био Борис Кузмановић (Креативни центар). Треће место припало је тетралогији „ Моја генијална пријатељица” Елене Феранте, коју је графички уредила Милена Савић (Боока) и издању новосадског Платонеума „Београдски паримејник”, за који дизајн потписује Мирослав Лазић.       

М. Стајић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести