Фестивал савремене визуелне уметности крајем августа у Новом Саду

Шесто издање фестивала савремене уметности „Дунавски дијалози” одржаће се од 28. августа до 15. септембра у Новом Саду.
в
Фото: Промо

Овај међународни мултимедијални мозаички фестивал конципиран је као преглед најактуелнијих појава у домену савремене визуелне уметности подунавског региона. Ове године на фестивалу, који има два основна сегмента уз богат пратећи програм, учествују уметници из десет земаља Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Румуније, Бугарске, Молдавије и Украјине. Директорка фестивала Весна Латиновић изразила је, на конференцији за новинаре, задовољство што “Дунавски дијалози” после пет издања постају јединствен фестивал у регону који стиче све већи углед и добија позиве за нову сарадњу.  

Овогодишња тема „Употреба човека” позајмљена је од великог новосадског писца Александра Тишме који је 1976. објавио роман под тим насловом.  Симболика тог наслова, по речима уметничког директора фестивала Саве Степанова, иако потиче из атмосфере (по)ратне друге половине двадесетог века, једнако метафорички „применљива“ је и данас. Тишма разматра феномен „гушења“ и уништење човечности унутар људског бића, бави се проблематиком дехуманизације, ломом воље и свих осталих покретача духа.

– Савремени човек је обухваћен доминантним духом бесног либералног капитализма. Тај систем је коренито променио доскорашњи начин животног функционисања, оформљено је ново стање свести проистекло из смањене егзистенцијалне сигурности и дигнитета: либералном капитализму више није потребан човек као интегрална личност јер борба за профит уважава само његову радну способност – указује Степанов.


Повратак у Подграђе

Пратећи програм фестивала обухвата изложбу Међународног симпозијума Терра из Кикинде на којој ће бити представљене скулптуре у теракоти 20 уметника из 7 земаља, у оквиру програма Нови Сад+ инсталације на Тргу владике Николаја у Петроварадину изложиће Никола Мацура, Даница Бићанић и Мирјана Благојев, а у новој галерији “Простор” у Београдској 11 биће изложба Горана Деспотовског. Програм ПерформаНС представиће нашег уметника Спартака Дулића и госте из Хрватске Кату Мијатовић, Зорана Павелића, као и уметничког директора Ријеке као европске престонице културе 2020. Славена Тоља. Весна Латиновић указује да се радују повратку у Подграђе јер је фестивал у свом пилот програму пре седам година одатле и кренуо повезујући га са центром Новог Сада у јединствен уметнички амбијент.


Главно питање је по њему да ли је уметност у новим околностима спремна на делотворну конфронтацију; да ли има виталитета и снаге да адекватно реагује у окружју моћних корпорација и бројних дата база које све више удаљују човека од сопствене персоналности...  Говорећи о пристиглим радовима Степанов наглашава да међу њима преовладава естетско етички дух над технологијом. На појединачним изложбама у девет галеријских простора Новог Сада уметници из девет подунавских земаља представиће свој одговор на постављену тему “Употреба човека”. По речима Весне Латиновић управо уметници својим инстанчаним сензибилитетом реагују у духу времена антиципирајући универзалним језиком неке важне теме које ми можда у свакодневном животу заборављамо. Изложбама ће се представити Волфганг Шмит (Немачка), Герлинде Тума (Аустрија), Оливера Стефанович Триашка и Јан Скалицан (Словачка), др Бела Маријаш (Мађарска), Мартина Грлић, Глидо Бакчевић и Ведран Перков (Хрватска), Давор Дукић (Србија), Алаксандар Влчев (Бугарска), Игор Чечаков (Украјина) и Татјана Фјодорова (Молдавија).

Посебност свих досадашњих „Дунавских дијалога” представља серија изложби којима се у корелативни однос постављају радови по једног уметника из Србије и уметника из одабране земље па је тако до сада су били из Аустрије, Словачке и Црне Горе. На овогодишњем фестивалу предвиђен је дијалог уметника из Темишвара (Румунија) и Новог Сада пошто ће ова два града 2021. делити титулу европске престонице културе.

Намера кустоса Марие Оросан Телее (Темишвар) и Саве Степанова  (Нови Сад) је да се обједине слични (или различити)  уметнички концепти и сензибилитети, да се оствари синергијско дејство, да се покаже универзалност уметничких порука. У дијалогу ће се наћи Аура Баланеску и Стеван Којић, Николај Велчов и Милош Вујановић као и Лилиана Мерћоу Попа и Растислав Шкулец. Планиран је и округли сто „Темишвар Нови Сад: актуелна уметничка сцена и перспективе сарадње на путу ка Европској престоници културе”, који ће бити одржан 29. августа у МСУВ.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести