Концерт и кустоска вођења у Матици српској и њеној галерији: Историја у сликама

Због епидемиолошке ситуације Матица српска је одложила своју Свечану седницу, која се сваке године одржава 16. фебруара на дан  када је у Пешти 1826. основано ово најстарије књижевно, културно и научно друштво.
matica srpska, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

У жељи да се 195. годишњица постојања ипак обележи у Матици српској је одлучено да се тог дана у 19 часова у свечаној сали приреди концерт али без присуства публике. После поздравне речи проф. др Драгана Станића, председника Матице српске биће одржан концерт на коме ће наступити позната оперска певачица и професорка на Академији уметности у Новом Саду др Милица Стојадиновић са колегама и пријатељима. На програму су дела Исидора Бајић, Петра Коњовића, Милоја Милојевића,  Моцарта, Пучинија, Леонкавала, Вердија, Модеста Мусоргског, Алфреда Каталанија, Жила Маснеа и Антонина Дворжака.

Директан пренос концерт се може пратити путем електронских медија преко сајта канала Матице српске њњњ.матицасрпска.орг.рс Ливе стреам.

У понедељак и уторак, 15. и 16. фебруара у Галерији Матице српске биће одржана кустоска вођења кроз сталну поставку, поводом обележавања Дана државности Србије и сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав. Кроз кустоско вођење „Историја у сликама“ Станиславе Ј. Миндић  15. фебруара у 13 и 17 сати посетиоци ће имати прилику да се упознају са делима 19. века која сведоче о „златном добу” српске историје оличене у средњовековној држави Немањића, али и са делима насталим под утицајем оновремених историјских догађаја и идеје о обнови српске државности у периоду после Првог и Другог српског устанка. Радови попут „Проглашење Душановог законика” Паје Јовановића, „Илија Бирчанин плаћа данак Турцима” Павла Симића, литографије истакнутих личности које је Анастас Јовановић урадио за књигу Споменици Србски као и Алегорија на Први и Други српски устанак Ђорђа Крстића, указују на начине на које се градила и функционисала визуелна култура у Србији 19. века.

У оквиру кустоског вођење „Српски језик и уметност“ наредног дана од 13 и 17 сати Милица Милошевић, дипломирани филолог говориће о времену када се у борби за ослобођење Србије од турске власти и борби за национални идентитет, појављује и потреба да се стандардизује српски књижевни језик. Од Саве Мркаља, преко Вука Стефановића Караџића, до Ђуре Даничића радило се на реформи српског језика, коју ће касније прихватити млађи нараштаји попут песника Бранка Радичевића. Преко портрета значајних и поменутих личности обухватиће се прича о развоју српског књижевног језика и правописа од почетка до средине 19. века, са акцентом на Вуковом раду.

Поводом државног празника улаз у Галерију Матице српске ће 15. и 16. фебруара бити бесплатан, а Галерије ће бити отворена за посетиоце од 10 до 18 сати. Такође, у оквиру обележавања празника Галерија ће званично објавити своју нову, модернизовану интернет презентацију, која ће корисницима омогућити бржу и лакшу претрагу информација, приступ дигитализованој галеријској колекцији и осталим сегментима деловања, а превођењем на неколико светских језика промовисаће своје садржаје и у ширим међународним оквирима.      

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести