Корона утицала и на културу: Виртуална шетња ходницима музеја

НОВИ САД: Због новонастале ситуације и увођења ванредног стања музеји и галерије су затворили своја врата за посетиоце, а тишина је завладала ходницима и изложбеним просторима. Ипак, Музеј Војводине Новом Саду брзо се прилагодио новим оклностима и једноставно „ускочили“ у дигитални свет користећи све могућности које пружају информационе технологије да садржаје грађанима учини доступним путем свог сајта, друштвених мрежа, као и Јутјуб канала.
m
Фото: Ilustracija

Према речима в.д. директорка Музеја Војводине мр Тијане Станковић Пештерац током изолације људи су спонтано приграбили културу и уметност као средство помоћу којег лакше подносе дане када не смеју да напуштају своје домове. Протеклих недеља Музеј бележи видан скок виртулених посетилаца у односу на период пре увођења ванредног стања, а како каже наша саговорница, чини се да је време проведено у стану омогућило љубитељима историје да уживају у музејским садржајима.

У околностима у којима се налази читав свет, схватили смо да је неопходно да музејске садржаје поставимо у дигитално окружење у којем ових дана, готово у потпуности, сви живимо, објашњава Тијана Станковић Пештерац додајући да је затварање установа због пандемије можда прекретница која је донела нову и другачију будућност установама културе

Музеј Војводине је, како додаје, већ деценију у процесу дигиталне трансформације, током које настоје да подстакну запослене да користе дигиталне алате у свакодневном раду.

Ипак, до сад су се многе колеге опирале тој неопходности, али ова ситуација је натерала све да се прилагоде невероватном брзином, вели наша саговорница.

Музеј Војводине бесплатно је понудио бројне занимљиве садржаје на интернету, па тако и страни посетиоци по први пут могу погледати документарни филм „Долина златних шлемова“,  који је титлован на енглески и италијански језик, а у ком су представљена три чувена позлаћена римска шлема из 4. века, те да се виртуално прошетају кроз поставке и ходнике музеја.

Доступна је и најновија публикација „Води? кроз сталне поставке Музеја Војводине“ пре него што је изашла из штампе, док смо на нашем сајту осмислили акцију „Остани код куће и научи нешто ново“ у оквиру које свакодневно објављујемо вести, односно занимљиве приче наших кустоса и конзерватора, који су осетили потребу да поделе своје знање са виртуелним посетиоцима и да им помогну да преброде тешко време, истиче Тијана Станковић Пештерац додајући да су реакције грађана изузетне, а посебно им се допала могућност што на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм могу да направе селфи са римским шлемом у и маском на лицу.

Грађанима су на располагању и две апликације проширене стварности, за чије коришћење је до недавно требало доћи у Музеј, али су сад маркери за њихово коришћење постављени на сајту.


Тајне депоа доступне грађанима

Уз Историјски музеј Србије, Музеј Војводине је лидер у дигитализацији културног наслеђа пошто је њихов тим за дигитализацију развио информациони систем који се користи у свим музејима на територији наше земље.

Основне информације о музејским предметима доступне су на сајту Музеја кроз поље „Културна добра онлајн – збирке Музеја Војводине“ , а радознали могу и да завире у скривене депое путем Претраживача културног наслеђа (www.kultura.rs), сајта Министарства културе и информисања Републике Србије, који повезује дигиталне базе свих установа културе. На том сајту се налазе подаци са фотографијама предмета који се чувају у музејима наше земље и неким од музеја Републике Српске, а који су дигитализовани.


Фото: Muzej Vojvodine

Апликација „Музејска е-Свезналица“ намењена је деци од пет до десет година који помоћу ње могу да скенирају поједине стране публикације и да се у друштву анимираних јунака Мие, Божидара и кустоса Музеја „прошетају“ кроз изложбе и чују неке од најинтересантнијих прича, након којих их очекује забаван задатак који ће их ставити у улогу истражива?а културне баштине, појашњава Тијана Станковић Пештерац.

Други јединствени пројекат, додаје, на који су изузетно поносни, а који је реализован у сарадњи с компанијом „Зумоко“ из Новог Сада је „Златни шлем“.

У питању је интерактивни стрип у проширеној реалности који говори о ретким, позлаћеним римским шлемовима који се чувају у Музеју Војводине, њиховом открићу и историјским околностима које се везују за њих, појашњава наша саговорница. 

Тијана Станковић Пештерац нада се да ће се пандемија ускоро завршити и да ће се живот вратити у нормалне токова, али да ће музеји дуго остати затврени за велика окупљања и групне посете, те да је неопходно наставити рад који је започет током ванредног стања. Како појашњава Музеј Војводине је тренутно израђује нов сајт који ће бити савременији и прилагођен захтевима корисника интернета, али и особама са инвалидитетом, јер добра интернет презентација треба да пружи информације о раду установе, услугама, да унапреди комуникацију са корисницима, али и осталим установама културе и представи сопствене потенцијале.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести