Сиднејска компанија игре у СНП

БЕОГРАД:  Сиднејска компанија игре гостује сутра у Српском народном позоришту у Новом Саду, а и дан касније затвориће својим наступом у Сава Центру, 15. Београдски фестивал игре.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Ансамбл ће извести три кореографије "Гну" аустралијске кореографкиње Габријел Ненкивел, "Пун месец" тајванског кореографа Ченг Цунг-Лунга и "Светлост мрака" Рафаела Боначеле, који је и уметнички директор компаније.Боначела је рекао да Сиднејска компанија игре, која први пут гостује у овом региону, заправо почиње своју турнеју у Србији и два комада ("Гну" и "Пун месец") ће имати европску премијеру већ сутра пред новосадском публиком.

"Гну" ("Wildebeest") је, према његовим речима, врло анималистички комад и говори о моћи појединца и снази групе, рад који на неки начин делује опасно.Физички је, како је објаснио Боначела, врло захтеван за играче и говори о односу појединца и групе, природе и машина, људи и животиња.

"Пун месец" је, према Боначелиним речима, врло леп комад са прелепим костимима, који приказује приче и веровања која имају везе са пуним месецом па тако у источним културама постоји веровање да се на месецу види зец, а у западним културама људи виде лик човека када је пун месец, а ту је и веровање да вештице црпу своју моћ из месеца.

Боначела се у свом комаду бави односом светлости и мрака, а у средишту је електронска музика.

"Знао сам да желим да радим са аустралијским композитором Ником Вејлсом и прво сам написао речи као што су интригантно, неочекивано и да је ту мрачно место, у коме ипак има простора за светлост и лепоту. На крају комад "Светлост мрака" се бави начином на који мрак и светлост, њихово присуство и одуство утичу на људе. Обично мрак посматрамо као нешто негативно, а светлост као позитивно, а заправо оба имају и једну и другу страну", објаснио је кореограф Танјугу.

Боначела је рођен у Барселони, где је започео своју каријеру пре одласка у Лондон, а последњих 10 година је на челу Сиднејске компаније игре која ће следеће године прославити 50 година постојања.Кореограф и уметнички директор се похвалио изузетним играчима, њих 16, који чине ансамбл, и који су врло различити и као такви дају посебну драж компанији.

"Аустралија је мултикултурална земља што се рефлектује и на саму компанију која окупља играче из читавог света. То доноси различите погледе, личности, културе, свако од њих има своју причу да исприча и као кореограф тражим од њих да у комаде унесу своје искуство, своје приче. Иако је у питању савремена игра, битна је историја сваког од њих. Ја сам Шпанац који је живео у Лондону, а сада сам Аустралијанац и то је дивно", истакао је Боначела.

Три кореографије, које ће видети српска публика, врло су различите и показују играче и компанију у другачијем светлу. "Циљ нам је да прикажемо различите језике игре, различите речнике модерне игре. Мислим да је увек лепо повести публику на путовање кроз плес", рекао је Боначела.

Он је одушевљен играчима у Аустралији, који су, како истиче, "неустрашиви, снажни, у њиховој атлетској грађи се очитава моћ"."Аустралија је земља спорта, свако се бави неким спортом и та физичка спремност се посебно види у плесу. Лепо је бити у земљи где су уметници инспирисани, где има много одличних кореографа", истакао је Боначела.

Након Новог Сада и Београда, Сиднејска компанија игре гостује у Француској, Немачкој, Словенији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести