Агенције о косовској војсци: Подршка САД, противљење НАТО

ПРИШТИНА: Светске агенције пренеле су данас вест из Приштине о усвајању закона о формирању косовске војске, а италијанска Анса наводи да су ту одлуку отворено подржали САД, Велика Британија и Немачка, док су НАТО и ЕУ изразили значајно противљење.
Kosovska vojska Foto: AP Photo/Visar Kryeziu
Фото: AP Photo/Visar Kryeziu

Британски Ројтерс указује да су САД овај потез окарактерисале као "историјски", али да га је НАТО Алијанса критиковала.Анса наводи да су посланици косовске скупштине брзо изгласали три закона којима се мења мандат Косовских безбедносних снага (КБС) из цивилног у војни, без промене имена ових снага. Одлуку Приштине отворено су подржали САД, Велика Британија и Немачка, док су НАТО и ЕУ изразили значајно противљење, уз оцену да сада није одговарајући тренутак и да би све требало да буде изведено уз неопходне уставне амандмане, пише Анса.

Ројтерс истиче да се све то догађа недељу дана након што је премијерка Србије Ана Брнабић упозорила да би тај потез могао да изазове војну интервенцију Београда.Агенција наглашава да се Србија снажно противи овом потезу и подсећа да је Београд упозорио да би формирање тзв. косовске војске могло да дестабилизује Балкан.

Иако би формирање такве војске могло да потраје годинама, српски политичари верују да тај потез има за циљ етничко чишћење Срба са Косова, напомиње британска агенција и додаје да албански представници негирају те оптужбе.Такође се подсећа да је Брнабић недавно казала да би одговор Београда на овај потез Приштине могао да буде војна интервенција и напомиње да је председник Србије Александар Вучић најавио обилазак Копнене зоне безбедности у наредна три дана.

И руска агенција ТАСС пренела је да је парламент непризнате републике Косово одобрио стварање војске на седници, истичући да у гласању нису учествовали чланови Српске листе.ТАСС преноси и да су након усвајања закона косовски лидер Хашим Тачи и премијер Рамуш Харадинај честитали посланицима и грађанима Косова.

Командант КБС Рахман Рама рекао је данас да ће "војска служити свим грађанима и бити активна на целом Косову", укључујући северни део, наводи ТАСС.Агенција преноси да је Београд веома забринут због планова Косова и да ће председник Србије Александар Вучић посетити јединице у Копненој зони безбедности.

КФОР је послао патроле у Косовску Митровицу да пазе на мост преко Ибра који повезује српски и албански део.Подсећа и да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да су планови Косова о формирању оружаних снага у погрешно време те да би могли да подрију стабилност и нашкоде перспективи чланства Косова у НАТО.

Руско министарство спољних послова је пак саопштило да потез косовских власти о формирању војске може да доведе до најтежих последица не само за српско становништво у региону већ и за безбедност на целом Балкану. 

Министарство је додало да Москва очекује да КФОР "примени свој мандат и предузме свеобухватне мере како би неутралисао и разоружао такву институцију у случају да буде формирана".

Кфор би требало да спречи и разоружа косовску војску

БЕЧ:  Ако би се поштовала Резолуција Савета безбедности УН 1244 онда би Кфор требало да спречи и разоружа косовску војску, истакао је аустријски политичар Давид Штокингер поводом одлуке косовске скупштине о трансформацији Косовских безбедносних снага (КБС) у војску. 

Он је у изјави за Тањуг оценио и да ће овај потез Приштине водити значајнијем повећању тензија на Косову и у региону.

"Од првог дана Кфор крши Резолуцију 1244 на чијим основама је уопште могао и да дође на Косово, јер од почетка делује " државнотворно". И у томе формално неутрална Аустрија политички и војно офанзивно учествује", критиковао је функционер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) .

Штокингер је навео и да је током његовог некадашњег путовања на Косово видео КБС како патролира углавном са цивилним аутобусима, који су били препознатљиви и по ознаци КБС на таблицама. 

"Припадници су били лако наоружани. И тада су снаге КБС између осталог имале пушке немачког Бундесвера Г3. Годинама те снаге бивају обучаване и опремљене од стране Кфора, мисије у којој нажалост аустријска војска има највећи контингент. Сада се те трупе, сличне полицији, трансформишу у регуларну војску са тешким наоружањем", рекао је он.

Штокингер указује и да су већ у КБС-у команданти и већина припадника де факто били бивши борци ОВК са ратним и терористичким искуством.

“То се неће променити ни код нове војске. Дугогодишњи командант КБС и министар одбране Агим Чеку је био у руководећем штабу терористичке ОВК. Пре тога он је служио средином 1990-тих у хрватској војсци и био је један од оних који су планирали операцију "Олуја" против крајишких Срба", подсећа Штокингер.

Он истиче и да без подршке значајних западних кругова Приштина не би могла да донесе данашњу одлуку. "Тај корак ће водити ка значајнијем повећању тензија на Косову и у региону", упозорава он.
 

ЦЕАС поздравља став НАТО и суздржану реторику Београда

БЕОГРАД: Центар за евроатлантске студије из Београда (ЦЕАС) поздравља изјаву генералног Секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да је лош тренутак за формирање војске Косова, као и суздржану реторику српских државних органа истим поводом.

ЦЕАС се искрено нада да ће српска заједница на Косову, за коју је овај процес врло трауматичан, ионако већ тешко погођена драконским мерама увођења такси, остати мирна и достојанствена и имати вере у дипломатске мере Београда са једне, и КФОР-а на терену са друге стране, и поред претходних разочарања и пропуста, попут оних из 2004. године, и да неће наседати на врло вероватне провокације. 

ЦЕАС у саопштењу наводи и да су сасвим неутемељене и неприхватљиве изјаве неких западних актера да је Србија радећи на ревизији признања Косова и акцијама за непримање Косова у Интерпол допринела дестабилизацији. 

Велику забринутост ЦЕАС исказује због могућег изазивања провокација са безбедносним импликацијама које могу доћи од трећих страна, како државних тако и недржавних актера и зато сматра да је јако добро појачано присуство КФОР-а на северном делу Косова, чиме се смањују могућности за провокације али и могућност да се званичном Београду подметну инциденти, који би се њему могли приписати, а долазе са трећих страна. 

ЦЕАС се нада да ће најављено преиспитавање новог нивоа ангажовања НАТО-а са КБС ићи у правцу који ће помоћи српској заједници и држави Србији да лакше преброде овај тешки период и наставе и унапреде комуникацију и сарадњу са КФОР-ом и НАТО-ом у целини. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести