Брнабић: ЕУ пре свега мировни пројекат, и то успешан

ЛОНДОН: Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је синоћ у Лондону да на ЕУ гледа пре свега као на успешан мировни пројекат, као и на пројекат који доноси веће тржиште и сарадњу и истакла да је Србија несумљиво на европском путу.
brnabic
Фото: Tanjug

Брнабић је, након излагања у Лондонској школи бизниса на тему „Побеђивање у четвртој индустријској револуцији“, упитана који је став Србије по питању ЕУ, јер Велика Британија иступа из ње, констатовала да идемо у супротним смеровима.

Она је истакла да је њој као некоме ко долази са Балкана, који је прошао кроз веома тешка времена, ЕУ пре свега мировни пројекат, и то веома успешан.

Најдуже време није било ратова у Европи и то захваљујући ЕУ, оценила је Брнабић.

Она је указала и да је Унија много конкурентнија, него земље појединачно и подвукла да је Србија несумњиво на европском путу.

ЕУ нуди веће трзиште, сарадњу. Сарадња би можда могла бити боља, јер Унија пада иза Кине и САД у економији. Проблем је у томе што се на проблеме гледа као на европске, а на успехе као на нешто локално, објаснила је она.

Подсетила је да ЕУ нуди заједничке визије, размену људи и идеја, заједничке истраживачке фондове, који могу бити много већи него у једној самој држави.

ЕУ ће, према њеном уверењу, из актуелне кризе изаћи сигурно снажнија.

Упитана о кинеским инвестицијама у Србији Брнабић је истакла да је Кина снажан партнер, који не доводи у питање европски пут наше земље.

Често смо критиковани због кинеских инвестиција, али када се погледа где Кина све инвестира, 90 одсто кинеских инвестиција је отишло у западне европске земље. Све у шта је инвестирано код нас постаће једног дана свакако европско, подвукла је она.

Србија може бити победник 4. индустријске револуције

Председница Владе Србије истакла је да Србија може да постане један од победника Четврте индустријске револуције ако се припреми за изазове и разуме прилике које се отварају, инвестира у реформе и пре свега створи повољно окружење.

Брнабић је нагласила да је Четврта индустријска револуција њена омиљена тема и да је у скупштини на почетку мандата представљајући дигитализацију и образовање као два кључна приоритета њене владе изазвала код многих чуђење.

Нема много генерација које могу рећи да су живеле у доба индустријске револуције. Ми смо предњачили у Другој индустријској револуцији са Николом Теслом, али нажалост он је радио за САД. Имамо велике умове, али често пропуштамо прилике да им пружимо адекватно окружење да се развијају. Он је радио за САД, јер очигледно није имао окружење у Србији повољно за реализацију његовог пуног потенцијала, казала је она.

Брнабић је истакла да је њена влада радила на прављењу повољног окружења како би умови попут Николе Тесле остали у земљи, како би добили шансу да Србију препознају као победника у тој револуцији.

Према њеним речима, многи се плаше да ће Четврта индустријска револуција затворити многа радна места због аутоматизације, а и нејасно је шта ће се догодити са институцијама.

Такође је указала да је један од изазова у образовању да се школују млади за нове послове за које још не знамо какви ће бити.

Ја сам оптимиста и видим да постоје неки изазови, али видим да Четврта индустријска револуција нуди много више шанси, посебно за земље као што је Србија, истакла је она.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести