Брнабић: У наредне три недеље одлука о расту плате и пензија

ЧАЧАК: Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да очекује успешне разговоре са Мисијом ММФ-а која борави у Београду, као и да верује да ће се у наредне три недеље изаћи са коначним одлукама око раста плата и пензија.
Ана Брнабић и Милун Тодоровић/Фонет
Фото: Ана Брнабић и Милун Тодоровић/Фонет

"Нама је важно да им представимо наше виђење раста плата и пензија и одрживог раста привреде и очекујем да ћемо имати консензус у наредним данима јер имамо добру ситуацију у буџету и фискалну дисциплину", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара у Чачку где је разговарала са привредницима из тог краја.

Она је напоменула да је добро што смо успешно завршили седму ревизију аранжмана са ММФ-ом и додала да очекује да успешно окончамо цео аранжман и да се "влада покаже као добар и кредибилан партнер".


Безрезервна подршка Српкој листи

„Српска листа има пуну и безрезервну подршку Владе Србије и њихова одлука да уђу у нову владу у Приштини је одговорна, изјавила је Брнабић.

“Они су направили одговорну одлуку. Упркос неодговорним критикама са неких страна, то су људи који чувају Србију на Косову и Метохији, који су тамо остали и који одговорно и коначно заједно, без интерних подела, бране наш интерес а КИМ”, рекла је премијерка новинарима.

Брнабићева је истовремено изразила задовољство што је неколико роботића за програмирање које је данас уручила, додељено управо за две школе на КиМ - у Лепосавићу и Косовској Митровици.


Фокус ће у наредном периоду, како је подвукла, бити на даљој трансформацији Пореске управе.

Брнабић је подсетила да је јуче постигнут договор око минималне цене рада и истакла да су се синдикати и послодавци по први пут договорили око тога, а да је Влада ту мање више потврдила договор.

"Важно је да то повећање минималне цене рада у односу на повећање плата не буде тако да опет буде примамљивије радити у јавном сектору него у привреди. У привреди морају бити бољи услови и веће плате јер она плаћа јавни сектор", закључила је Брнабић.

Брнабић је разговарала са привредницима из тог краја и поручила да ће се влада у наредном периоду више посветити том делу Србије, као и да су у току преговори са једним потенцијалним инвеститором и да се нада да ће бити добрих вести.

Брнабић је рекла да је за њу увек важно да разговара са привредницима, како би видела шта им смета у даљем развоју, запошаљавању људи…

"Често као влада знамо много више о проблемима страних инвеститора у Србији, али не и о нашим привредницима и компанијама", рекла је премијерка и додала да је на састанку било речи о стратешким пројектима.

Први приоритет, подвукла је, јесте Коридор 11, јер ће након отварања аутопута бити више инвеститора, али и више начина за извоз и промоцију привреде Чачка и Моравичког округа ван Србије.

Брнабић је апострофирала значај пројекта индустријске зоне у Чачку.

"Интензивно радимо на преговорима са једним потенијалним инвеститором, а кад један дође, лакше ће и другима бити да га следе, а тиме се прави конкуренција која омогућава равномеран и одржив раст плата и запослености… Надам се да је то прва ствар за коју ћемо ускоро имати неке добре вести" назначила је председница владе.

Она је додала да се на примеру Ниша и југа Србије видело како изгледа када се цела влада посвети развоју једног града и краја, истичући да ће се влада сада посветити другим градовима, Чачку, Краљеву, Лозници…

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић захвалио је премијерки на посети и влади на свему што је учинила за Чачак - преносу инвеститорских права за гасификацију индустријске зоне, што је вредно око 100 милиона динара, преносу инвеститорских права за Општу болницу у Чачку и као и за електрификацију индустријске зоне.

"Разговарали смо о инвестицијама, Коридору 11, аеродрому Морава, завршетку индустријске зоне и важно је да смо видели који су проблеми привредника, који могу да се реше", рекао је Тодоровић.

Србија ће бити спремна за ЕУ до 2020.

Брнабић изјавила је данас да ће Србија до 2020. године бити спремна за улазак у Европску унију, додајући да се нада да ће Унија тада бити спремна да отвори врата за нове чланице.

Коментаришући изјаву председника ЕК Жан Клод Јункера да током овог мандата Комисије неће бити новог проширења, јер услови за пријем нису испуњени, Брнабић је рекла да око тога не брине, јер је наш пут ка ЕУ - пут на коме ми усвајамо одређене стандарде, друштвене и економске, и који је важан због нас самих.

“За мене је тај пут једнако важан као и сама дестинација”, подвукла је премијерка одговарајући на питања новинара у Чачку.

Она је истакла да ће Србија до 2020. године бити спремна за улазак у ЕУ и да ће учинити све да до тада затвори сва поглавља.

“Не само у смислу да је важно да ми чекирамо све оно што ЕУ од нас тражи, већ да смо стварно имплементирали реформе и постали друштво спремно да постане равноправан члан ЕУ и надам се да ће Унија онда бити спремна да отвори врата за нове чланове”, рекла је Брнабић.

„Али, оно што је важно, истакла је, јесте да ће у том тренутку реформе самом нашем друштву донети много тога доброг - да имамо владавину права, услове пословања који ће омогућити бржи и динамичнији раст привреде и још већи прилив инвестиција, јачу индустрију, ефикасну јавну управу, ефикасније судство…

“То је оно што је наш интерес и оно што ми је првенствено у фокусу. Нећу гледати шта други раде и мисле, влада је ту да ради у интересу Србије, а европске интеграције јесу у нашем интересу”, подвукла је Брнабић.

Председница владе је назначила да су Западни Балкан, и посебно Србија као водећа земља Западног Балкана, једнако важни за ЕУ, колико је Унија важна за Србију и регион.

“У том смислу не бринем око тога шта ће се десити када ми будемо спремни да уђемо у ЕУ”, закључила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести