Брнабић: Уместо о резултатима, говоримо о фабрикованим аферама

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић детаљно је данас објаснила зашто је за њу одлука Универзитета у Београду о докторату министра финансија Синише Малог политичка, оценивши да се, уместо о резултатима владе, у јавности говори о "фабрикованим аферама" јер то жели опозиција.
brnabic, tanjug
Фото: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да изјаве социолога Ратка Божовића да "у паметној држави треба одбранити институцију као што је универзитет, а не девалвирати је" и Жарка Кораћа да актуелној влади није важно образовање, "говоре о паушалности такве елите која није погледала ниједну једину одлуку" у овом процесу, али се осећа прозвано да даје своје мишљење "на основу својих предубеђења".

"То објашњава инфлацију афера које се данас праве у друштву", навела је Брнабић, подсетивши да су се у последњих десетак дана појавиле приче о Крушику, дисертацији Малог, докторату Небојше Стефановића, обавештајној афери...

Уз то, како је нагласила, Савез за Србију је најавио да ће се бавити "потенцијално највећом афером у Србији", а то је, како кажу, производња марихуане уз помоћ државе.

Брнабић је рекла да уместо да се прича о резултатима владе који су важни за грађане о економском расту, инвестицијама, инфраструктурним пројектима, порасту наталитета, расту плата и пензија итд, "ми морамо да говоримо само о овим аферама".

"То је оно што жели СзС и опозиција. Не нападају ни Александра Вучића ни Владу Србије да лоше радимо, да немамо резултате, да се тешко живи... Сада су то напади само на личност, фабриковане афере. Ви оптужујете државу која је највише до сада сада у историји Србије запленила дроге, 6,2 тоне и да се у Србији производи марихуана уз помоћ државе", навела је Брнабић.

Што се тиче докторске дисертације Синише Малог, Брнабић је рекла да јој је то питање важно јер је приоритет њене владе образовање."Мени је академска честитост изузетно важна. Независност универзитета ми је један од приоритета. Зато сам се овом темом бавила интензивно 15-ак дана", навела је Брнабић додајући да је читала сваку одлуку откако је Мали обранио докторску дисертацију 2013. године до данас.

Она је додала да, када каже да је у случају те дисертације реч о политичкој одлуци, има доказе за то јер, како наводи, не постоји објашњење за ту одлуку.Брнабић је нагласила да је она рекла да је реч о политичкој одлуци након што је она донета и да се пре њеног доношења није оглашавала да не би вршила притиске на универзитет.

"Влада се једина није оглашавала о том питању, а оглашавао се Драган Ђилас, Сергеј Трифуновић. Три недеље пре него што је донета одлука рекли су да знају каква ће бити", навел аје Брнабић.

Подсетила је и на то да је ректорат 12 дана био блокиран и упитала:

"И то није притисак?"

Нико, како је навела, не каже да је то озбиљан напад на универзитет, ни Ратко Божовић ни Жарко Кораћ."Него када ја кажем да је то политичка одлука, након што је донета, кажу да је то озбиљан напад на универзитет", истакла је Брнабић.

Указала је на неколико чињеница у вези са докторатом Малог, наводећи да је поступак против Малог покренут на основу текста на сајту Пешчаника "у експресном року, три дана касније".Она је додала да је Наставно-научно веће ФОН-а у јулу 2014. године, без званичног захтева и пријаве против Малог, донело одлуку да докторска дисертација није плагијат.

"Две године од тада се Универзитет у Београду не оглашава о тој одлуци јер немају о чему пошто правилник о поступку утврђивања неакадемског понашања не постоји до тада, као ни кодекс професионалне етике. То су морали да праве на основу доктората Синише Малог", наводи Брнабић.

Онда је, како је даље навела, две године касније написан кодекс професионалне етике и у јулу 2016. године саопштено да се не признаје одлука ФОН-а од којег је затражено да формира етицку комисију.

Она је нагласила да је ФОН то урадио и етичка комисија је рекла да није плагијат, али Универзитет у Београду поново не признаје ту одлуку.

"Каже да за ту одлуку није надлежна етичка комисија да каже да ли је докторат плагијат већ да мора да се формира стручна комисија", наводи Брнабић и додаје да је три године касније етичка комисија Универзитета у Београду оборила одлуку стручне комисије.Подсетила је и да је ФОН формирао стручну комисију од четири члана, од којег су три из Љубљане, Ријеке и Бањалуке како би донели одлуку о томе.

"ФОН прави стручну комисију на коју Влада Србије не може да утиче и други пут етичка комисија то обора", навела је Брнабић додајући да су адвокати Малог тражили одлуку од Универзитета у Београду, али им је речено да "немају одлуку"."А коју одлуку је читала ректорка?", упитала је Брнабић.

Она је позвала грађане Србије да гледају на резултате, а не на личне нападе на председника и Владу Србије."Пре свега председника јер он мета свих ових напада. То је оно што је најтужније у Србији. Све остало су добре вести", поручила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести