Дачић: Спремни смо само на праведан компромис 

БЕОГРАД: Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић истакао је да је Косово и Метохија најтеже питање Србије, да су околности у којима се Србија бори такви да готово ништа није на нашој страни, али да је наша земља успела да преокрене ситуацију и да ниједно решење, па чак ни дискусија о решењу за Косово не може да се дешава без знања и учешћа Србије. 
dacici kongres
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Чврсто стојимо на томе да Србија не може бти понижена и може прихватити само праведни компромис, рекао је Дачић, у говору којим је отворио 10. Конгрес СПС.

Нема те силе, каже, која ће Србију натерати по цену губитка националих и државних интереса да уђе у ЕУ, а да губи Косово.

То је неупоредиво. Некада се говорило о нечасним понудама, а сада би било логичније да понуде да не уђемо у ЕУ, а да изгубимо Косово, с обзиром на однос ЕУ према Србији. Међутим, ми смо за европски пут Србије, рекао је он.  

Дачић је рекао да као председник партије може да каже да ниједан социјалиста никада није био издајник и да се тиме поносе. 

Према његовим речима, налазимо се у критичном  тренутку, у којем је на нашој генерацији да реши ово вековно питање, солуцијом која ће донети дуготрајни мир и стабилност будућим покољењима.

Истакао је да су околности у којима се Србија бори такви да готово ништа није на нашој страни.  

Власт у Приштини се понаша као размажено дериште, које ломи све по соби, ако не добије оно што жели, а њихови политички родитељи то допуштају, не помишљајући да им извуку уши, казао је Дачић.


Ако промене формат и укључе САД, тражићемо учешће РУ

Уколико би се, евентуално, покренуо сценарио промене формата преговора о решењу за Косово и Метохију, тако што би бриселски дијалог заменили разговори у које би била укључена и Америка, српска страна би требало да позове и Руску Федерацију да узме учешћа, рекао је министар Ивица Дачић за портал Спутњик. 

Приштинске власти су најавиле да од јануара па до касног пролећа дијалог између Београда и Приштине улази у нову фазу, у коју ће, како је рекао заменик министра спољних послова Енвер Хоџај, бити укључен и Вашингтон.

Дачић је рекао да је Београд, у сваком случају, потпуно и без резерве посвећен дијалогу, који може да буде настављен кад Приштина повуче таксе.


Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Упитао је шта ће бити следеће после такси, формирања војске, и нагласио да се Србија бори за КиМ и за све Србе који тамо живе, а у томе, истакао је Дачић, имамо само себе.  

Морамо бити свесни тога. Србија је сопствени трудом успела да преокрене читав процес око КиМ, који је водио ка цементирању независности и укључење Косова у међународне организације. Тај тренд је заустављен. За сада је 12 држава повукло признање Косова као независне државе. Косово није примљено у УНЕСКО, није примљено у Интерпол, подсетио је он. 


Кинески амбасадор подржао Дачића

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг подржао је, у обраћању на изборном Конгресу СПС-а, избор Ивице Дачиће за председника социјалиста.

Пошто је мој пријатељ прихватио кандидатуру, а имајући у виду колико је допринео очувању суверенитета и интегритета Србије, молим вас да уместо мене гласате за њега, пошто ми није дао право да заокружим његово име, рекао је Ли.

Ли је прочитао и телеграм из Кине у ком се наводи да је Комунистичка партија те земље спремна да са СПС продуби сарадњу и да заједно изграде нове партијске односе како би заједно допринели промовисању кинеско-српског стратешког партнерства. 

Пре 40 година, када је Кина почела да се отвара према свету, ја сам као студент први пут дошао у Београд. За 10 дана ми истиче мандат и одлазим са позиције амбасадора. Србија и Београд су ме школовали. Као амбасадору сте ми пружали огромну подршку како би што боље обављао ову функцију и зато волим Србију, рекао је Ли. 


Рекао је да му је председник Србије замерио што се превише радовао победи у Интерполу и рекао да је размишљао да би био тужан да смо изгуболи и да не може да буде тужан када смо победили. 

Указао је да је у УНЕСКО најпре 92 земље гласало за пријем Косова, а три године касније, недавно - 76. 

Педесет земаља је било против, а сада 56. Успели смо да преокренемо ситуацију и то је оно што екстремним снагама у свету и Приштини смета. Њима смета то што не могу да добију све што су годинама и деценијама раније радили кршећи међународно право, оптужујући Србиј да је крива за наводно етничко чисћење и геноцид. Српски народ је највећа жртва геноцида у Хрватској, БиХ и на КиМ, нагласио је он. 

Принципијелни став СПС и владе Србије је, како је подвукао, да никада нећемо признати независност Косова. 

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Пастор: Србија пример у решењима односа према мањинама

Србија може да послужи као пример, не само у региону, већ и Европи када је реч о решењима у уређењу односа већине према мањинама, рекао је данас председник СВМ Иштван Пастор. 

Пастор је истакао да су значајну улогу у томе имали социјалисти и њихов председник Ивица Дачић и као министар унутрашњих и као министар спољних послова.

Стварао се амбијент да се међунационални сукоби посаљу у прошлост. Сећам се 2007., 2008. године када смо кренули у нормализацију односа. То нису били лаки тренуци. Желим да се захвалим свима из СПС који су веровали у исправност таквог потеза, јер мислим да нас је време потврдило, рекао је Пастор. 

Он је додао да је Србија многонационална држава и то навео као велику вредност.
Ово је не само 10. Конгрес него је и десеогодишњица нормализације нашег односа који се огледа у партнерству. Успешна политика се може градити ако имате добре односе са партнерима, рекао је Пастор. 

Он је додао да СВМ и СПС спаја брига и оданост заједничкој домовини иако су иделошки другачији.

И ми војвођански Мађари, иако смо другачији, доживљавамо Србију као своју домовину и одани смо јој. Градићемо поштен партнерски однос са свима који желе добро Србији, рекао је Пастор. 

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Марковић: Коалиција СПС-ЈС заједно са СНС даје резултате

Коалиција СПС - ЈС  заједно са СНС даје добре резултате и наставиће да се бори против беле куге и за социјалну правду, изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић.

Наравно уз велику подршку председника Александра Вучића, ми смо сада вратили све оно што некада није било, а то је борба против беле куге, да породице добијају новчану помоћ, затим социјалну правду, отварање нових радних места и друго.

Побољшана је и међународна сарадња са целим светом, рекао је Марковић и додао да нису погрешили што су ушли у коалицију са СНС.  

Када је на конгрес социјалиста дошао председник Вучић, за време његовог обраћања, Марковић је рекао да је почаствован што је имао прилику да најави долазак најбољег председника свих времена којег је Србија икад имала.

Он (Вучић) брине за сваког човека у Србији, нагласио је Марковић, али и додао да исто тако Србија никада није имала тако доброг министра спољних послова као што је Ивица Дачић.

Такође, Марковић истиче да је Србија дошла у позицију да је Вучића позвао председник САД Доналд Трамп да оде у САД и замолио да реши проблем између Срба и Албанаца.

Марковић је говорећи о протестима опозиције рекао да њима није стало до грађана и Србије већ само до власти.

Истакао је да се, док је Србији најтеже и када се наша земља истином и правдом бори против целог света, опозиција не пита зашто су косовски Албанци увели таксе на производе из Србије и формирали војску.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести