Додатних 2,5 милијарди евра помоћи српској привреди

БЕОГРАД: Нови пакет мера државне подршке је значајан и може да утиче на очување приватног сектора као стуба и кичме српске привреде, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)
Он је новинарима рекао да нове мере долазе после досадашниух шест милијарди евра колико је држава прошле године помогла привреди.
 
Реч је, наводи, о додатних 2,5 милијарди евра које су, каже, неопходне за очување и одржавање приватног сектора, пре свега за одржавање запослености.
 
Напоменуо је да цифре показују да смо се одржали мало боље него што је можда било предвиђено и када је реч о индустријској поризводњи и задржванају нивоа запослености.
 
“Стопа незапослености је и даље испод 10 одсто, индустријска производња са неким најблажим растом, али ипак растом од 0,4 одсто”, рекао је Чадеж и захвалио Влади Србије, Министарству финанија и тиму председника Србије који у реалном времену реагују на проблеме привреде.
 
Каже да је ПКС у сталној комуникацији са компанија, како би се сагледала ситуација на терену и на шта мора да се обрати пажња.
 
Оно што је за привреду и ПКС, наводи Чадеж, важно су две мере донете са листе предлога ПКС, а међу њима је наставак државне гаранције за повољније кредите, како би се пре свега олакшало привреди да дође до новца како би инвестирала и даље запошљавала и производила неометано.
 
“Ту имамо најављени нових 500 милиона евра подршке за гаранције од Владе, имамо још 500 милиона из прошлог пакета који нису искоришћени и додатно имамо програм ДФЦ који је најављен за око милијарду долара”, рекао је Чадеж.
 
То, објаснио је, значи да скоро две милијарде евра имамо неопходног новца за гранције које пре свега значе фирмама да могу да лакше узму кредит за који им држава гарантује.
 
У претходном периоду је, каже, 23.000 преџуећа користило овај инструмент и добило кредите што је, истиче, утицало на очување пирватног сектора.
 
“Оно што је такође био наш предлог јесте да се одмах помогне сектору путничког друмског саобраћаја који већ годину дана има огроман проблем са падом броја путника у ситуацији пандемије корона вируса.
 
“Ту видим да је влада зиаста реаговала адекватно и да очекујемо помоћ од 600 евра по аутобусу са превознике у друмском саобраћају. То је мера која можда не може да реши све проблем, али и те како може да им омогући да не отпуштају људе”, каже Чадеж.
 
Тренутно у том сектору ради око 20.000 људи, а Чадеж наводи да би заиста било проблематично када би те фирме почеле да отпуштају возаче који су код нас, иначе, дефицитарни.
 
Наредна мера је, каже, наставак мере директне подршке и то три пута по пола минималца пре свега за мала и средња предузећа, а размишља се и о великим компанијама.
 
“За мала и средња предузећа ово је заиста велика ствар. Ту говоримо о 1.253.000 запослених, није мала ствар. Држава је показала да жели да заштити оне који су најугрожнији, а то јесу мала и средња предузећа”, рекао је Чадеж.
 
Такође, наводи да је важна и мера подршке потрошњи кроз директну исплату грађанима и пензионерима.
 
“Показало се колико је ова мера била важна када је при пут донета, јер тај новац одлази у привреду, у потрошњу, куповину и покреће производњу”, каже Чадеж.
 
Нагласио је да све ове мере могу да буду значајне за целу привреду и за све грађане, али да је вакцинација највазнија мера.
 
“Што пре будемо створили имунизацију, то ће и привреди бити лакше”, сматра Чадеж и позива све привреднике и грађане да што пре приме вакцину јер је то најважнији лек и мера за очување свих нас.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести