Двоструки суверенитет - регионална аутономија за север КиМ

БЕОГРАД: Двоструки суверенитет у случају споразума Београда и Приштине могао би да значи регионалну аутономију севера Косова и Метохије на одређени временски период, уз гаранцију ЕУ или неког другог међународног фактора, каже аналитичар Душан Јањић
Dušan Jaanjić Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Душан Јаањић Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

Он оцењује да је то једини излаз да се добије Заједница српских општина на КиМ, али уз потпуну заштиту Срба и српских цркава на територији целог КиМ.

Јањић каже да идеја о двоструком суверенитету, која се у медијима појавила као могући план за споразум Београда и Приштине који ће наводно Франуцуска и Немачка представити на састанку у Берлину, није нова и подсећа да ју је раније спомињао заменик председника привремених приштинских институција Беџет Пацоли.

Имајући у виду до сада није формирана Заједница српских општина (ЗСО), Јањић не искључује могућност да се то питање поново разматра као 2013.године, односно, као заједница за четири општине на северу КиМ.

''''То би подразумевало регионалну аутономију на северу КиМ са одређеним роком, од 10 или 15 година, а ЕУ или неки други међународни фактор би могао да буде гарант примене те аутономије, али и свеобухватног споразума'''', рекао је Јањић за Танјуг и појаснио да би Срби имали своје регионалне аутономне органе који би сарађивали са косовском влашћу уз повремену координацију, али не и управу, међународне заједнице.

Како каже, то је једина реалност и једини излаз да се добије ЗСО, уз потпуну заштиту Срба и српских цркава на територији целог КиМ.

Јањић је уверен је да би таква врста аутономије у овом тренутку обе стране ослободила одређених проблема и да би, пре свега, одложила питање детаљног регулисања границе и створила услов за квалитетну демаркацију која је, према мишљењу Јањића, неопходна.

''''Дефинисање границе је нужно, али не и размена територија. То је оно што желе Немачка и други. Тако да би такав предлог могао да буде на столу'''', каже Јањић.

Он, међутим, сматра да ће евентуални предлог о регионалној аутономији бити тешко прихватљив за Приштину за коју би, како каже, интегративно-транзициона аутономија, чак и на 10 или 15 година, значила одрицање од крајњег циља - захтева да Србија одмах и потпуно призна независност Косова.

''''Проблем је и како уверити Албанце, код којих је снажно изражен централизам, да прихвате децентрализацију власти и регионализацију, макар и привремено. С друге стране, биће тешко онима који су веровали да је ЗСО спасоносна формула за свих 10 енклава на КиМ у којима живе Србе'''', каже Јањић.

Напомиње да Србија не би имала формалне надлежности на северу КиМ, али да би помагала Србе у јужној покрајини кроз уређени систем заједничцких пројеката, док би Срби на северу КиМ имали директне надлежности као регионална аутономија.

''''То је оно што је болно за албанску страну. Не треба очекивати повратак суверенитета Србије на КиМ, али то би био начин да утицај и гаранције Србије буду ефикасније него што су сада и да Срби живе и развијају се у нормалнијим околностима'''', каже Јањић и додаје да су сличне статусе имали Мостар и Бејрут и многи подељени градови. 

Лист "Газета експрес" је објавио да ће Француска и Немачка представити на састанку у Берлину план за споразум Београда и Приштине, који би донекле задовољио захтеве Београда, и да се ради о идеји двоструког суверенитета.

Како се наводи, тај план не укључује поделу територије.

"Говори се о двоструком суверенитету. Косово ће очувати територијални интегритет, али ће Србија ужива неки суверенитет над косовским Србима и српским црквама", тврди извор листа.

Попов: Приштина би на нож дочекала крњење суверенитета

НОВИ САД: Директор Центра за регионализам Александар Попов сматра да би идеја о "двоструком суверенитету", о којој се спекулише уочи састанка у Берлину, ишла на руку Београду, јер би била протумачена као да је Београд очувао део суверенитета, али би, истиче он, у Приштини највероватније била дочекана на нож.

Попов из тог угла гледа на идеју о „двоструком суверенитету“, као могућем решењу за питање Косова и Метохије, а коју, према писању медија, Француска и Немачка намеравају да представе на састанку у Берлину.Попов сматра да би идеју о „двоструком суверенитету“ на нож дочекали не само политичари у Приштини, већ и део тамошње јавности.

Он објашњава да је разлог за то што би било какво крњење суверентитета над Косовом тамо било доживљено као издаја. "Тако да сад можемо имати обрнуту варијанту, а то је да ћемо и даље имати оно на чему је Косово инсистирало, а то је да буде безусловно признавање Косова од Србије, а Србија не би добила ништа“, каже Попов за Танјуг.

Фото: Директор Центра за регионализам Александар Попов Фото: Танјуг/видео

Он подсећа да Косово има Сједињене Америчке Државе као моћног заштитника, која ће стати иза њих, јер Америка, каже Попов, често доживљава Европу као супарника, а не као партнера.Попов сматра да Немачка и Француска нису случајно одабрале време када ће изаћи са оваквом идејом за решавање питања Косова и Метохије.

„Овај самит Немачка и Француска намерно су сазвале, јер је одлазећа гарнитура Европске уније својим чињењем или нечињењем допринела да овај процес малтене исклизне из руку ЕУ и унела је конфузију у овај процес. То је касније наставила Америка увођењем нове варијабле - разграничење“, сматра Попов.

Каже да Немачка и Француска желе, након избора у ЕУ, да анулирају иницијативу Америке о разграничењу, „јер Немачка и Фаранцуска мисле да то може бити опасно по Балкан, а може да изазове и домино ефектат и на другим подручјима“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести