Годишњица у Рачку, Мета: Вучићев став – провокација

РАЧАК: У селу Рачак на Косову и Метохији данас је обележана 21 година од наводног масакра над албанским цивилима, у присуству политичких представника Албанаца, некадашњег шефа Мисије ОЕБС, Вилијама Вокера и председника Албаније, Иљира Мете.
racak
Фото: Youtube Printscreen

За шефа албанске државе Мету је изјава председника Вучића да се у Рачку није догодио масакр цивила - провокација.

Он је рекао данас да не очекује од председника Србије да "осуди геноцид, али ни да провоцира".

Мета је рекао да је за пријатељске односе са свим земљама, укључујући Србију на основу партнерства и поштовања.

"Не треба Вучића да доведемо у тежак положај и да од њега тражимо да осуди масакр и геноцид у Рачку, али да не дозволимо да се каже да је Рачак изум америчког амбасадора (Вокера)".

Догађај је био прилика да и политички представници Приштине и гости поново оптуже Србију за наводни геноцид над Албанцима, а Бриселу да замере што не прекори Београд због негирања тог наводног злочина над албанским цивилима.

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, је у Рачку још једном оптужио Србију да је током протеклих сукоба на КиМ, извршила, како је рекао, 400 масакра над албанским цивилима, међу којима је било деце, као и да је наводно 20.000 Албанки силовано.

Означавајући овај догађај као врхунац злочина против човечности, који су, како тврди, починили Срби, Тачи је рекао да нико за то није одговарао ни пред локалним, ни пред међународним судовима.

У години у којој се очекују прве оптужнице против бивших припадника тзв. ОВК за злочине над Србима и сругим припадницима мањинских заједница на КиМ и нелојалним Албанцима, Тачи је рекао да је разочаран ћутањем представника међународне заједнице и њиховим неприсуством данас у Рачку.

Косовско министарство спољних послова је претходно позвало међународну заједницу да изврше, како су навели, притисак на Београд због наводног масакра над албанским цивилима у Рачку.

Одлазећи заменик косовског премијера и шеф косовске дипломатије, Беџет Пацоли, изјавио је да је "помирење Косова и Србије могуће само када се спроведе правда за злочине против човечности током последњег рата".

Због негирања да се у Рачку догодио масакар над албанским цивилима, бивши министар у косовској влади, Иван Тодосијевић, из реда Срба осуђен је недавно неправоснажно на две године затвора, а кривична пријава је истим поводом поднета и против председника Србије Александра Вучића, 6. децембра прошле године.

Лидер најутицајнијег албанског Покрета Самооредељење, Аљбин Курти, рекао је поводом годишњице "случаја Рачак", да је тај наводни масакр над албанским цивилима "потресао и престрашио Косово, али исто тако обавестио демократски свет и међународну дипломатију и упозорио НАТО да је бомбардовање Милошевићеве Југославије било од пресудног значаја".

Курти, који је претендент за премијерску функцију, рекао је "да је обавеза Приштине и њених међународнх партнера да одговорне изведу пред лице правде и да изврше, како је рекао, притисак на Србију да сви који су починили злочине буду кажњени".

Вилијем Вокер, главни спонзор и протагониста Рачка,чији извештај о наводном злочину над албанским терористима за који је оптужио безбедносне снаге тадашње СРЈ био је "главни окидач" за одлуку НАТО снага да изврше агресију на Србију, рекао је да је то место симбол свега што се, како је казао, током последњег рата догајало широм Косова.

Председник друге по значају албанске странке, Демократског савеза Косова, Иса Мустафа, је рекао да су "жртве Рецака печат ослобођења и изградње државе на Косову".

Председник Демократске партије Косова, Кадри Весељи, је приметио да је ЕУ равнодушна према Србији која, како је казао, негира да се у Рачку догодио масакр над албанским цивилима.

Весељи је казао да постоје евроски званичници који мисле да Приштина треба тихо да пређе преко некажњавања починитеља наводних злочина над Албанцима 1998-1999, као цену добијене слободе.

"Неплодне политичке изјаве европских званичника су безвредне, све док не врше притисак на Србију и нису праћене конкретним акцијама присиљавања српског руководства да се одрекне државне одговорности за почињене злочине, кака је почињен у Рачку", навео је Весељи, који се поново заложио за формирање међународног суда за кажњавање српских злочина над Албанцима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести