Грађани Србије се не одричу Косова иако желе дијалог

Иако већина грађана Србије верује властима и подржава решавање косовског спора, половина не зна шта је циљ преговора Београда са Приштином.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

БЕОГРАД: Мишљење грађана Србије о косовском спору карактеришу супротстављени ставови - подржавају дијалог Београда и Приштине, а не виде могућност суживота Срба и Албанаца, подржавају споразуме из Брисела и Вашингтона, али не виде корист од њих.

То је показало најновије истраживање јавног мњења које је спровео Београдски центар за безбедносну политику.Иако већина грађана Србије верује властима и подржава решавање косовског спора, половина не зна шта је циљ преговора Београда са Приштином.

Истраживање је показало да половина грађана Србије подржава дијалог Београда и Приштине, иако више од 90 одсто људи не осећа никакву корист од њега и скоро три четвртине њих сматра да није ништа променио.

Дакле, грађани верују у потенцијал дијалога за решавање проблема, али мисле да је он протраћен на бављење споредним стварима од чега немају корист, оцењује се у истраживању.

Наводи се да само петина грађана мисли да је крајњи циљ власти очување територије Србије, у складу са Резолуцијом 1244, док половина сматра да би то био и идеални исход преговора.

Међутим, како се напомиње, већински негативни ставови према косовским Албанцима, затим сумње у позитиван исход преговора и могућност трајног мира између Срба и Албанаца на Балкану, указују на постојање когнитивне дисонанце.

Истраживање је показало да се грађани не одричу Косова, док у исто време желе помирење и нормалне односе, али не мисле да такви преговори воде томе.

Отуда и скептичност у вези са исходима дијалога, будући да половина мисли да споразум никада неће бити постигнут, а тек четвртина верује да ће то бити у следећих три до пет година.

Чак две трећине грађана сматра да у скоријој будућности неће доћи до нормализације односа без обзира на исход дијалога, док остатак види споразум као предуслов за то.

Отуда 70 одсто сматра да неће бити мира између Срба и Албанаца на Балкану у блиској будућности.

Чак три четвртине грађана не би прихватило да косовски Албанци буду јавни званичници у Србији или да буду у браку са неким од чланова њихове породице, а две трећине одбија да им буду надређени на послу.

Донекле охрабрује да би две трећине грађана прихватило косовске Албанце као становнике исте државе и као комшије.

У саопштењу се каже да подаци из истраживања "указују на моћ власти да утиче на ставове грађана и обликује јавно мњење, будући да се већина грађана (64 одсто) информише о односнима Косова и Србија преко телевизије и то јавног сервиса".

"Власт очигледно има ''алате'' да утиче на грађане да јој безусловно верују, али их не користи да нормализује односе између две заједнице и два народа, већ, судећи по налазима истраживања, подстиче стварање подела", наводи у саопштењу Београдски центар за безбедносну политику.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести