Кофи: Не верујем да ће Гренел решити Косово до пролећа 2020.

ВАШИНГТОН: Стручњак конзервативне фондације "Херитиџ", блиске администрацији САД, Лук Кофи не верује да ће изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел успети да брзо реши косовско питање.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Кофи, који је заједно са другим стручњацима фондације "Херитиџ" саветовао Гренела, сматра да није реално да договор између Београда и Приштине буде постигнут на пролеће 2020, како се спекулише.

Мислим да је врло амбициозно када се узму у обзир садашње околности, није баш реално... И ако сагледате политичку ситуацију на Косову и да предстоје избори у Србији, ја стварно не видим како до пролећа следеће године или до краја пролећа може да се дође до неког великог споразума између Србије и Косова, рекао је Кофи за Глас Америке.

Он се противи размени територија или "територијалним корекцијама", наводећи да би етничко цртање граница у Европи отворило Пандорину кутију не само на Балкану, већ и шире.

Многи се питају зашто би се Америка уопште мешала у договор две земље? Зато што смо уложили много новца наших пореских обвезника, војска је много уложила и делом смо одговорни за настанак Косова као независне државе. Размена неколико хиљада хектара земље, како би се задовољили политички захтеви, може врло негативно да утиче на регион, Европу, а коначно и на америчку националну безбедност, каже Кофи.

План Б, према његовим речима, јесте да се обе стране охрабре да на својој територији поштују права верских и националних мањина и указује на то да у Европи има много земаља које имају националне мањине и желе да их заштите, па не прекрајају границе.

Кофи наводи да је Гренела упозорио да треба да буде "опрезан" с Београдом, јер "из Србије стижу збуњујући сигнали".

Као да имате доброг и лошег полицајца. Председник каже једно, премијерка друго, премијерка обично говори, да се тако изразим, за европску публику. И то не сме да нас превари, морамо држати очи широм отворене, рекао је Кофи.

Он каже да Србији треба оставити отворена врата да се придружи евроатлантској заједници, али да се морају имати у виду историјске, културолошке, религијске везе с Русијом.

Подсећа на то што се Србија се прикључила Евроазијској економској унији и одржала војну вежбу с Русијом, током које се систем С-400 први видео на некој војној вежби ван граница Русије и истиче да САД морају бити свесне те везе.

Кофи предлаже да "САД заузму реалистичан и прагматичан став према Србији” и објашњава да то значи дугорочан приступ.

Народ у Србији има тенденцију да гледа према Европи, НАТО и мислим да ће, временом, све више људи схватати да је будућност боља у европској заједници него у Евроазијској економској унији. Али, биће потребно време и смена генерација да би се то десило. Сада, у ери Твитера, Фејсбука, вести које иду 24 сата - желимо све брзо. За ово ће ипак бити потребно време, оцењује Кофи.

Он је говорио и о одлуци ЕУ да не отвори преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, наводећи да би, да је на Балкану, био веома опрезан у вези са обећањима ЕУ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести