Наше дипломате при Унеску се одрекле дела плата за помоћ Србији

Цео састав сталне делегације Србије при Унеску у Паризу одлучио је да се одрекне дела својих плата у циљу обезбеђивање медицинске и друге помоћи која је потребна Србији

ПАРИЗ: Цео састав сталне делегације Србије при Унеску у Паризу одлучио је да се одрекне дела својих плата и тако учини симобличан гест у заједничким напорима за обезбеђивање медицинске и друге помоћи која је потребна Србији у кризи изазваној короном, изјавила је данас амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили.

Све амбасаде и конзулати Србије, као и Министарство спољних послова, максимлано су ангажовани на помоћи нашим држављанима у иностранству, што се пре свега односи на обезбеђивање хуманитаних летова којима се наши држаљвани који то желе враћају у земљу, рекла је амбасадорка Танјугу.

"На том одговорном задатку су ангажоване све наше амбасаде и конзуалти укључујући и нашу амбасаду у Паризу, али због специфичности сталне делегације Србије при Унску, наша надлежност је искључиво на активностима Унеска и ми нисмо у могућости да се укључимо на начин као и остатак дипломатско - конзуларне мреже и да непосредно помогнемо нашим људима у овом тесксом тренеутку. Због тога цео састав наше сталне делегације одлучио да се одрекне делом својих плата".

Каже да је Унеско поштујући препоруку генералног секретара УН и Француске као земље домаћина обуставио своје састанке, конференције и скупове и прешао на специфичан начин рада који се зове виртулена комуникација.

Растовац Сиамашвили подсећа да је Унеско тако 30. марта организова виртулелни састанак о корона вирусу и улози науке у процесу доношења одлуке у контексту ове пандемије, а на коме је био и представник Србије, помоћник министра просвете.

Истакла је да је веома важна улога Унеска у области образовања, с обзиром да је због пандемије корона вируса и затварања образовних институција у државама тиме погођено више од 1,5 милијарде ученика различитих категорија.

"То је огроман број и Унеско настоји да нађе одговор како да кроз експртизу и подршку помогне државама чланицама, а посебно по питању учења на даљину, због чега је Унско и лансирао глаблану коалицију за образовање.

Како каже, идеја је да се обезбеди помоћ државама у погледу унапређења праксе учења на даљину и помогне деци и младима.

"Још једна од активости је иницијатива за организовање виртуелног састанка министара кутлуре, која ће бити у априлу и ту ће се разговарати опет о утицају ове здравствене кризе на област кутлуре", рекла је она.

Такође, најавила је да ће сутра бити одржан виртуелни састанак свих делегација држава чланица са генералном директорком Унеска Одри Азуле, на коме ће се разговарати о свим поменутим питањима, са циљем да се унапреди сарадња унутар Унеска и са међународним организацијама, као и да се помогне државама да нађу најбољи одговор у овој кризи.

Каже да Унеско има експертизу да та организацију, коју зову и Лабароторија идеја, може да помогне свим државама чланицама укључујући и Србију.

Упитана каква је ситуација у Паризу, она је рекла да је доста компликовано и да има доста тензије због корона вируса, као и да расте број заражниих и умрлих.

Додаје да су уведене мере и да руководство Француске стално апелује на грађане да не излазе на улицу без преке потребе, затим да су уведени формулари ради полицијске контроле...

Амбасадорка при Унеску каже да се очекује да уведене мере у Француској почну да дају резултате.

Напоменула је да је седиште Унеска у Паризу физички затворено, али да Унеско има и своје мисије на терену, тако да ће моћи и сутра на састанку са генералном директорком те организације да се чују нове информације о ситуацији у свету, као и у Паризу.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести