НБС тражи решење да се СПРЕЧИ покушај Приштине да укине ПЛАТНИ ПРОМЕТ

БЕОГРАД: Најавом укидања платног промета са централном Србијом од 1. фебруара, привремене приштинске институције угрожавају опстанак српског народа на Косову и Метохији и не постоји ниједан објективни разлог за предузимање таквог корака, а Народна банка Србије са другим државним институцијама ради на проналажењу решења како ова уредба не би била примењена, изјавио је данас за Танјуг директор Сектора за контролу банака у НБС Дарко Стаменковић.
narodna banka srbije arhiva dnevnika printscreen youtube
Фото: Youtube printscreen/Narodna banka Srbije/arhiva Dnevnik

Према његовим речима, институције у Приштини противправним активностима и мерама настоје да укину платни промет у динарима, пре свега, грађанима српске националности, а тај покушај иде у правцу настојања да се доношењем посебних подзаконских прописа, спречи транспорт српског динара, односно готовине на Косову и Метохији.

"Народна банка Србије је у координацији са свим надлежним државним институцијама, захваљујући председнику Србије Александру Вучићу покренута је интензивна дипломатска активност како би се ови покушаји Приштине спречили. У непосредној смо комуникацији са Канцеларијом за Косово и Метохију, а у оквиру својих надлежности, НБС се труди да пружи све потребне анализе у вези са последицама и ефектима доношења оваквих мера, као и да анализирамо све могуће начине решавања постојећег проблема", рекао је он.

Нагласио је да су најављене мере директно усмерене против опстанка и обезбеђења основних услова за живот српског становништва и свих оних који примања остварују у динарима.

"То су примања по основу зарада у здравству, образовању, социјалних давања, пензија. Настојања приштинских институција иду у правцу онемогућавања ефективног прступа средствима грађана који та средства примају од институција Србије на рачуне.

Желим да нагласим да се транспорт српског динара, односно готовине на Косову и Метохији, несметано одвија уназад више од 20 година без већих проблема, транспарентно, пријављиван је на административним прелазима са Косовом и Метохијом, а приштинске институције су у претходном периоду биле упознате са обављењем тог транспорта", навео је Стаменковић.

Истакао је да се најављеним мерама не спречава само транспорт, већ и финансијским институцијама Србије на Косову и Метохији, онемогућава да дистрибуирају ту готовину грађанима на КиМ.

Стаменковић је нагласио и да покушаји приштинских институција да представе да је једино законито средство плаћања на Косову и Метохији евро, нису тачни, јер како је указао једина емисиона централна банка која је дозволила употребу своје валуте на Косову и Метохији, јужној српској покрајини, јесте Народна банка Србије.

"Приштинске институције су се самовољно и унилатерално одлучиле за де факто употребу евра, али чак и европске институције наглашавају да то није урађено на основу постигнутих договора са европским институцијама, да то није законито већ де факто средство плаћања на Косову и Метохији", рекао је он.

Додао је да зато НБС са свим надлежним државним институцијама ради на решавању овог проблема и пружа им подршку у проналажењу решења.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести