Тагесцајтунг: Вучићеве претпоставке нису далеко од истине

БЕРЛИН: Претпоставке председника Србије Александра Вучића, који је оставку Рамуша Харадинаја назвао „политичким триком“, да би овај могао да се врати са саслушања из Хага као херој и удвостручити своју популарност, немачки дневник „Тагесцајтунг“ оцењује као „не тако далеко од истине“.
aleksandar vucic, Tanjug/Dimitrije Gol
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

"Аналитичари оставку Харадинаја тумаче као борбу за моћ у највишим круговима власти“, наводи лист подсећајући на сталне конфронтације Харадинаја и Хашима Тачија, које су се заоштриле након што је председник привремених власти у Приштини предложио „размену територија“.

Дневник подсећа да је позитивне поене у албанском становништву Харадинај освојио и када је у новембру увек таксе од 100 одсто, чиме је Косово реаговало на „српске опструкције којима се Приштима држи подаље од међународних организација“.

„На том таласу Харадинај сада иде на све или ништа. Ако председник Тачи у року од 45 дана не нађе нову функционалну владајућу већину, Харадинај ће добити шта је хтео, а то су нови избори“, истиче „Тагесцајтунг“.

„Тагешспигел“ сматра да је оставка Харадинаја „бег у напад“, и подсећа да његова коалициона влада има већину од само једног гласа и то захваљујући Српској листи, те да већ месецима не функционише.

Ипак, констатује дневник, остала су неиспуњена његова изборна обећања о привредном оживљавању сиромашне земље и визној либерализацији.

Лист констатује да је извесно „само једно, а то је да дијалог са Београдом остаје на мртвој тачки“ и наводи да ће после избора на Косову уследити избори у Србији, а да искуство показује да се у време предизборне кампање може рачунати са пооштравањем речи између некадашњих „ратних противника“.

„Франкфуртер Алгемајне цајтунг“ (ФАЗ) под насловом „Ратни злочинац у трећем покушају“ указује да је Харадинај већ у два наврата ослобађан пред Хашким трибуналом, али и да су суђења, према оцени судија и активиста, вођена у атмосфери застрашивања сведока, од којих је велики број страдао током суђења.

Специјални суд за злочине ОВК, према ФАЗ, мења ствари, јер су иницијатори трибунала пошли од претпоставке, како преноси Дојче веле, да би косовском правосуђу вероватно недостајало воље, а сигурно политичке независности да пред суд изведе некадашње вође бораца. 

Та претпоставка је реална јер од 1999. до данас некадашњи ''команданти'' деле моћ са Американцима и, у далеко мањој мери, са Европском унијом“, пише франкфуртски лист.

Но уколико Харадинај „не буде оптужен, има шансе да и даље игра важну улогу на Косову“, пише лист, наводећи да су царине на српску и босанску робу критиковане у западним престоницама, али популарне на Косову.

„Зидојче цајтунг“ доноси портрет Харадинаја у којем стоји закључак да до данас Запад у стабилизацији Косова рачуна на моћнике старе ОВК, а да би Специјални суд, основан након дугих расправа, истрагама и могућим оптужницамам могао да уздрма такав систем.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести