Вучић: Само јединством можемо да очувамо земљу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на јединство у не лакој ситуацији и изазовима пред којима је земља, јер се, каже, само тако може очувати земља, остварити успеси и трасирати још бољи пут у будућност.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

„За нас ситуација није лака. На међународној сцени се не могу прогнозирати многе ствари. Није једноставно рећи, на пример, шта можемо очекивати ни у односу између Москве и Минска, па се не може предвидети ни позиција Србије у односима светских сила“, објаснио је он.

Вучић је, на конференцији за штампу, подсетио да сви говоре о потреби признања Косова, као што помињу као једино решење за БиХ, не да РС не постоји, али да се њене надлежности пребаце на централни ниво.

„Због тога тражимо од људи у Србији, не да политичке разлике и демократија не постоје, али да разумеју тежину позиције у којој се налазимо и да што јединственији наступамо“, подвукао је он.

Вучић је казао да само тако можемо да очувамо своју земљу, остварим успехе и трасирамо још бољи пут у будућност.


Вучић: Наредне недеље други круг консултација о влади

Следеће недеље биће одржан други круг консултација о будућој влади, изјавио је председник Александар Вучић и додао да жели добро да размисли пре него што донесе одлуку, како би она била корисна за грађане.

"Следеће недеље наставићемо са одређеним политичким странкама, и оне тамо недеље, други круг консултација. Сужаваћемо круг и избор оних који могу да учествују у раду владе, други ће у опозицију. Бићете обавештени", рекао је Вучић на питање о будућној влади, те да ли десно од њега на прес конференцији седи будући мандатар (министар пољопривреде Бранислав Недимовић) и зашто је тешко донети одлуку.

Вучић је рекао да није реч о тешком, али свакако није реч ни о лаком, већ пре свега о одговорном послу.


Вучић: Јасна порука Србима на КиМ да су непожељни

Најављено доношење закона о заштити вредности тзв. ОВК у Приштини је врло лоше за Србе на КиМ, пошто ће бити изложени врло великом притиску, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће Српска листа томе морати оштро да се супротстави.

"Верујем да ћете већ данас поподне или сутра имати информацију од Ђурића, јер Српска листа ће томе морати врло оштро да се супростави".

Вучић истиче да су такви закони порука да не желите да видите Србе који живе на Косову и да је то јасна порука српском становништву на КиМ.

"Мислим да је то чак и амерички амбасадор Коснет добро приметио", додао је Вучић.

Он је подсетио на хапшење Ивана Тодосијевића, због речи да је ОВК чинила злочине.

"Иван Тодосијевић је један врло храбар и породичан човек, момак из Звечана, знам колико се мучио и колико му је то тешко падало и могу да замислим како ће то тешко пасти другим обичним људима", рекао је Вучић.

Истиче да ће Српска листа морати да предузима одређене мере тим поводом.

Београд очекује конкретан потез Приштине, а не штанцовање папира

Председник Александар Вучић каже да ће Београд тражити у наставку дијалога са Приштином, 7. септембра, вероватно, да се испуни договорено из 2013. године,а то је Заједница српских општина.

Он је рекао да је јасно да САД и Немачка неће да повлаче признање Косова, већ да ће гледати како и на који начин да Србију уведу у то.

"Оно што мене брине је да ми не разговарамо о стварним и суштинским проблемима, већ се гледа како да избацимо неки папир. Зато ће српска страна тражити од 7. септембра, када верујем да је наставак дијалога, а ја ће представљати Србију тамо, тражићу испуњење уговора из 2013. године о формирање ЗСО , које је потписано под окриљем ЕУ", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Београд очекује конкретан потез, а не штанцовање папира и када то буду видели видеће како ће наставити даље.

"Из дијалога нећемо да излазимо, али хоћемо стварни дијалог, а не дијалог у коме ће свакога дана да нам говоре како треба само да их признамо", навео је Вучић.

Каже да Београд не занима приштинско признање јер је Србија међународно призната земља.

"То сам рекао и Палмеру, Гренелу, Тачију, Лајчеку, свима. Ја разумем њих то је политика њихових земаља и нема ту велике политике", закључио је он.

Желимо добре односе, али не засноване на понижењу Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија жели добре односе са Хрватском, помирење, али не засновано на понижењу Србије и нагласио да једино што Београд тражи јесте добар однос према Србима.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву хрватског амбасадора у Београду Хидајета Бишчевића да су права Срба у Хрватској већа него права Хрвата у Србији, казао да је логично да он тако мисли, али да се чињенице не поклапају с тим што говори.

Указао је, на конференцији за штампу да је Србија, од 26 договорених тачака, испунила 25, док Хрватска није ниједну.

Казао је да је дато све што су тражили везано за Бана Јелачића, пронашли имовинска решења, давали паре, решавали све што су Хрвати тражили.

Истовремено је подсетио да број Срба у Хрватској и Хрвата у Србији не може да се мери, али да Србија све што чини не мери по броју људи, већ по томе шта жели да покаже.

Вучић је подсетио да у Србији има десетоструко мање инцидената и напада на имовину и људе.

Указао је на нападе на аутомобиле са српским таблицама, додајући да је то код нас далеко мање, а уједно држави органи то одмах реше.

Говорећи о томе шта је, између осталог Србија урадила за хрватску мањину, поменуо је да се тражи модел повратка хрвастког дома у Сремској Митровици, што каже да није лако и да држава нуди закуп на 50 година по цени од једног динара на месечном нивоу.

Указао је на изградњу Дома културе у Таванкуту, као и на места страдања Хрватска у Србији током 1990-тих, те и оснивање васпитно образовног центра у Суботицу где је у току реализација.

Казао је да постоје додатни захтеви попут бисте једног католичког свештеника, за којег неки кажу да има усташку прошлост, а неки да нема, па се ради на утврђивању тога.

„Код нас немате улице никога ко би имао такав углед попут Миле Будака, који је за Хрвате говорио нешто што је он говорио за Србе, као што је „Србе на врбе“. Тих улица у Србији нема, а у 17 градова у Хрватској има. Сигуран сам да ће сада после прославе „Олује“ све те улице укинути, као и споменик Баришићу, који је осуђен у Шведској за убиство југословенског амбасадора“, рекао је он.

Вучић је рекао „да ће то сигурно бити један од резултата, а не само полагање цвета на једном месту“.

Одлуку су донели сами,иако је то сувише важно питање

Председник Александар Вучић изјавио је данас да сматра да је одлазак Бориса Милошевића у Книн сувише важно питање, које је требало донети заједнички и са Србијом и са Српском, те да остаје при ставу да је Олуја била етничко чишћење и да му не пада на памет да учествује у прославлхјању и легитимисању те операције.

Политички представници Срба из Хрватске су, каже, ту одлуку суштински донели сами и пре него што су обавестили српско руководство.

"Ако су хтели да покажу да их не интересују став Србије, то су успели да покажу. Немам проблем са тим. Али да Србију увлачите у прославу Олује у томе нећемо да учествујемо", рекао је Вучић на конференцији за медије.

Каже да он није учествовао у нападима на Бориса Милошевића због одласка на прославу Олује, али и да му не пада на памет да пружи подршку том чину.

Најављени одлазак хрватских званичника на стратишта сматра цивилизацијским чином и додаје да ће и српски званичници на свако стратиште отићи и положити цвет.

"Али, да нас увлачите у причу да кажемо да Олуја није етничко чишћење и да није злочин, то нећемо, ја то нећу никада да кажем. Можете главу да ми скинете, ја то нећу да кажем. За мене је Олуја највеће ертничко чишћење на тлу Европе од Другог светског рата на овамо", рекао је председник.

Трудио се, каже, да ниједном речју не каже ништа лоше о онима који су изабрали да оду на прославу Олује.

"Ми смо имали комеморативни скуп, скуп туге и жалости које су органитовале Србије и РС. Имали сте прославу дана победе у Книну. Они су одлучили да присуствују прослави Дана победе", констатује српски председник.

Имао је, каже, разговор са Милорадом Пуповцем, и рекао је да нема шта да се се саглашава, јер они доносе одклуку, а та одлука неће променити однос Србије и Српске.

На питање шта је Србије тим чином Милошевића добила а шта изгубила, одговара:

"Добили смо то да Срби нису јединствени и да један део хрватске јавности каже како су ови фини и добри Срби, јер они признају да Олуја није етичко чишћење, али да је била трауматично искуство", каже Вучић.

Позива све у Београду да никога не линчују, ни Милошевића, али, понавља, немојте да нас терате да и ми "славимо":

"Да славим, не пада ми на памет. Они који славе нека објасне то народу, мени не морају", закључио је.
 

Вучић: Да су знали, ставили би цвеће на ауто из Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да међу преосталим Србима у Хрватској влада страх да било шта кажу и да то чине тек када се "спусте ролетне".

Он је је то рекао на конференцији за новинаре упитан да прокоментарише ситуацији у Хрватској, као и то да се многи Срби изјашњавају као Хрвати из страха.

Подсећа да је током раније посете Хрватској са тадашњом председницом Колиндом Грабар Китаровић имао корисне разгворе, али да је тек у Вргином Мосту једна српска фамилија почела да говори, "када су се ролетне спустиле".

"То довољно говори о страху, а то ће нам објаснити и хрватски амбасадор", рекао је Вучић, осврћући се на интервју амбасадора који тврди да је ситуација са српском мањином боља у Хрватској него са Хрватима у Србији.

"Није оно био ни срспки аутомобил. Мислили су да је БГ из Бугарске, зато су уништили ауто. Али да су знали да је из Србије они би ставили цвеће", иронично је приметио председник и додао да се тако нешто не може дешавати у "европским демократијама".

Вучић:Сви врше притисак, држава мора да се одупре

Сви врше притисак да добију тендер, а на држави је да се томе одупре, нагласио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на констатацију новинара да је пре неколико месеци, када је доносио одлуку о увођењу ванредног стања, наводно рекао да је Србија морала да намешта тендере за фирме из ЕУ, те питање да ли је због тога покренута кривична истрага и колико је то коштало Србију.

Вучић је казао да је то говорио око Бора, где су Србију „малтретирали годину дана“ да не може да склапа међудржавни споразум са Кинезима или Русима“.

„Терали су нас да чекамо и изгубили смо годину дана, а тиме десетине милионе евра, а на крају се нико од европских фирми није јавио на тендер“; објаснио је он.

Након тога, додаје, траже од нас тендере од образовања до других области, уз најаву да ћемо или то прихватити или ће у извештају стајати да смо то одбили.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести