СВЕ ВИШЕ ПРОЗЈУМЕРА У СРБИЈИ За производњу струје у сопственој кући треба од 3.000 до 5.000 евра

Све је више реклама у разним медијима који грађанима нуде соларне панеле како би сами производили струју по сопственим кућама, а све је више и оних који улазе у ове инвестиције.
1
Фото: Pixabay.com

Лето иде, сунца ће бити све више па ће и струје требати, па није наодмет размислити да ли куповати од ЕПС-а или имати своју струју.

Од пре три године у Србији постоји појам прозјумера, односно  омогућено је да грађани/потрошачи постану прозјумери - и тако буду и купци и произвођачи струје и вишкове продају „Електропривреди Србије”. То је, без сумње, допринело да број прозјумера непрестано расте па је прошле године број грађана који сами производе струју повећан седам пута. Из Удружења обновљиви извори енергије истичу да подаци показују да се за годину дана, од априла прошле године до сада, укупна снага купаца/произвођача електричне енергије повећала приближно четири пута и да се од усвојања Закона о коришћењу ОИЕ и увођења прозјумера наставља позитиван тренд раста броја купаца/произвођача. 

Стручњаци за енергетику указују да се улагање у соларне панеле, односно производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије, исплати након десетак година, што је око половине века трајања соларних система. Вредност инвестиције зависи од снаге електране и креће се око евро по вату инсталисане снаге. За већину домаћинстава довољна је електрана снаге од три до пет киловата, што би их коштало од 3.000 до 5.000 евра.

Само три солитера у три града – Суботици, Панчеву и Нишу праве струју

 

Фото: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Висина инвестиција зависи од инсталисане снаге и карактеристика потрошње. На цену утиче много фактора и за привреду се креће од 0,7 евра по вату инсталисане снаге до 1,1 евро, док је за домаћинства цена нешто виша. Просечан рок исплативости такве инвестиције за привреду је од шест до осам година, а код домаћинстава, код којих је исплативост инвестиције у директној вези с потрошњом, између девет и десет година. 

Статус прозјумера, заправо, омогућава да се производи струја за сопствену потрошњу, али и да се произведени вишкови, који се не потроше одмах него складиште у електроенергетски систем, повуку када је потрошња већа од производње. У складу са Законом о коришћењу ОИЕ, купац/произвођач дефини-
сан је као крајњи купац који је на унутрашње инсталације прикључио сопствени објекат за производњу електричне енергије из ОИЕ, при чему се произведена струја користи за сопствену потрошњу, а вишак испоручује у затворени дистрибутивни систем. 

Фото: Ilustracija Pixabay.com

Из Удружења ОИЕ саопштавају да је у Регистар прозјумера „Електродистрибуције Србије” уписано приближно 3.000 прозјумера укупне инсталисане снаге близу 48 мегавата (МW). Наводи се да највећи број прозјумера чине домаћинства - 2.128 и укупна инсталисана снага производних објеката је 17,3 мегавата. Најмање прозјумера у Србији, односно оних који производе електричну енергију за сопствене потребе, а вишкове енергије преносе у електродистрибутивни систем који функционише као виртуелна батерија, има у категорији стамбене заједнице јер су то само три зграде у три града - Суботици, Панчеву и Нишу, а инсталисана снага тих соларних електрана је 69,5 киловата (кW). 

 


Цркве праве електрику

Према подацима Удружења ОИЕ, највећи прозјумер у категорији остали купци/произвођачи и уједно највећи прозјумер у Србији је компанија Тоyо Tires из Инђије с инсталисаном снагом од 7,5 МW.

У истој овој категорији прозјумера налази се и 10 цркава, девет школа, пет вртића, као и 220 маркета, ресторана и трговинских центара са 7,2 МW инсталисане снаге, али и 16 државних институција. 


 

Категорија прозјумера - остали купци/произвођачи су на другом месту и има их 753, од којих је 705 правних лица и 48 физичких, али су они на првом месту по инсталисаној снази производње - 30,5 мегавата. У саопштењу се наглашава да су у категорији остали купци/произвођачи струје најбројнији телекомуникациони објекти јер их има 326, а инсталисана снага износи 3,4 мегавата, док највећу инсталисану снагу од 17,8 мегавата имају 119 индустријских објеката. 

Д. Млађеновић
Фото: Pixabay.com

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести