СРПСКЕ ЈАБУКЕ СТИГЛЕ ДО ИНДИЈЕ ПА ЋЕ И ДО КИНЕ: Нова тржишта шанса за развој воћарства

Ове сезоне имаћемо мање јабука него лане за око 25−30 одсто у односу на прошлогодишњу сезону, када смо набрали око пола милиона тона овог воћа.
v
Фото: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Разлог за ниже приносе је мраз у појединим подручјима, који је оштетио нов род и вероватно оставио последице и на квалитет воћа, што ће се знати када почне берба јабука за неколико месеци.

Без обзира на то што се очекује да ће јабука бити мање него прошле године, овог воћа смо имали увек приближно око пола милиона тона и од те количине покривали домаће тржиште, за које нам је требало од 200.000 до 250.000 тона, и страна тржишта, на која смо продавали од 180.000 до 200.000 тона овог воћа.

− Ове сезоне остало нам је јабука да задовољимо наше тржиште и један део за извоз − казао је за “Дневник” директор асоцијације “Serbia Does Apples” Гојко Загорац. − Закључно са априлом (август 2023 − април 2024. године) Србија је извезла 135.000 тона јабука, по просечној цени од 0,75 евра по килограму. Највише је јабука извезено на Блиски исток − 34,7 одсто, затим у Русију 28,4 одсто, Европу 28,3 одсто, Индију 5,7одсто.

Фото: Pixabay.com

Јабуке дуго путују

− Ова сезона је била изазовна када је у питању транспорт јабука у стране државе − напоменуо је Загорац. − Што се тиче наших граница са Хрватском, Мађарском и Северном Македонијом, куда јабуке највише и пролазе, није било великих проблема. Озбиљни проблеми су били на улазним местима у Русију, где су камиони у неким периодима године чекали и по две недеље. Такође, озбиљан проблем представља и чињеница да транспортни бродови више не иду кроз Суецки канал, због ратних дешавања на Блиском истоку, па се транзитно време за поједине дестинације на Блиском и Далеком истоку продужило за велики број дана.


Колико бисмо јабука могли да продамо на кинеско тржиште, пошто 1. јула ступа на снагу споразум о слободној трговини с Кином, а он подразумева да ћемо моћи да продајемо и јабуке по нижој царинској стопи?

Загорац напомиње да то трговање зависи од много фактора, као што су укупна производња јабуке у Кини и у Европи (генерално на северној хемисфери), квалитет јабуке планиране да се пошаље у  Кину и друго.

− Кинеско тржиште специфично је и изазовно. Кина је највећи произвођач јабуке на свету. У 2023. години су произвели око 44,5 милиона тона јабуке, што је скоро черити пута више од европске производње.

-Они су такође и највећи потрошачи јабуке, па један део јабука и увозе, највише из Новог Зеланда, Чилеа и Аустралије (јужна хемисфера), као и из САД, Француске и Пољске − предочио је Загорац.

Најзаступљенија сорта јабука која се производи и продаје у Кини јесте фуџи , затим следе сорте гала, црвени и златни делишес. То су сорте које ми можемо да понудимо тамошњем тржишту.

− Иако уговор о слободној трговини с Кином важи од 1. јула, још не знамо фитосанитарне услове за извоз јабука до Кине.

Уколико их будемо продавали на кинеском тржишту, а нема разлога да у то сумњамо, пошто су домаће јабуке врхунског квалитета и продајемо их широм света, извоз у Кину би могао да почне тек у септембру, када стиже нови род јабука − закључио је директор асоцијације “Serbia does apples” Гојко Загорац.

З. Делић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести