У пећиначком атару пожњевено 1.700 хектара пшенице

ПЕЋИНЦИ: Високе температуре протеклих дана довеле су до наглог сазревања пшенице, озимог јечма и уљане, што је захуктало жетву на територији пећиначке општине.
psenica
Фото: Dnevnik.rs

У Одељењу за привреду – Одсек за пољопривреду Општинске управе Пећинци истичу да се жетва јечма и уљане репице приводи крају, док се жетва пшенице обавља у континуитету.

Од укупно 7.800 хектара посејане пшенице на пећиначкој територији до сада је пожњевено 1.700 хектара, а од 2.900 хектара озимог јечма пожњевено је 2.300 хектара.

Жетва уљане репице је при крају јер је од укупно 650 засејаних хектара жетва обављена на 500. До сада је остварен просечан принос за пшеницу и јечам од 4,5 до 5,5 тона по хектару, влага је оптимална и износи око 12 одсто, док хектолитарска тежина за ове културе износи од 70 до 77.


Принос мањи него лане

Током протеклих дана високе темпрературе ишле су у прилог жетви, а процењује се да је принос на нивоу десетогодишњег просека, односно око четири тоне по хектару.

Ипак, према речима директора “Житоуније” Здравка Шијатовића принос је мањи за око 20 посто у односу на прошлу годину, која је, како је рекао, била рекордна.

Он је истакао да је квалитет пшенице у Бачкој изузетно добар, да садржи између 13 и 14 посто протеина, односно 27 до 28 посто глутена, уз повећан број штурих зрна.

Када је реч о цени, Шијатовић је рекао да ће се више знати крајем јула.

К. Б.


Зоран Мартиновић из Пољопривредне стручне службе Сремска Митровица истиче да је жетва хлебног зрна и на територији Срема убрзана јер време погодује жетеоцима, али да се очекује мањи принос у односу на прошлу годину, поготово код пшеница које су касније посејане.

Према мојој процени, очекује се да главни део жетве буде обављен до 5. јула, а може потрајати и који дан дуже за сорте које су касније посејане, па би до 10.јула жетва пшенице и јечма требало да буде потпуно завршена, рекао је Мартиновић.

Како је додао, приноси су прилично различити јер зависе од времена сетве, дуге зиме и примењених агротехничких мера.

Према његовим речима, до сада се приноси за јечам крећу од 3,4 до 9,3 тона по хектару, док је код пшенице тај распон нешто мањи и креће се од четири до преко осам тона по хектару.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести