Жетва и откуп уљарица: За сунцокрет наши нуде 30, Босанци 40 динара

НОВИ САД: Жетва сунцокрета је почела, а само што није кренула и жетва соје, па је почело и трговање тим уљарицама. Како „Дневник” сазнаје, док домаћи откупљивачи као аконтну цену нуде 30 динара, без ПДВ-а за килограм овогодишњег зрна сункцокрета, трговци сунцокретом из Босне и Хрватске српским произвођачима нуде и 40 динара, без ПДВ-а. 
Suncokret 2 RHA
Фото: Dnevnik.rs

О цени соје откупљивачи још ћуте, али произвођачи кажу да нова соја не сме да буде испод 60 динара килограм јер на Продуктној берзи сада кошта од 60 до 65 динара.

На коју ће страну ће отићи род наших уљарица зависи од тога с киме су произвођачу склопили уговор о продаји јер откупљивачи, да би за себе извукли корист, још пре сетве нуде земљорадницима семе, ђубриво и друго, да би им смањили трошкове садње.

Домаћи откупљивачи плаћају сунцокрет 30 динара килограм, без ПДВ-а, односно 33 динара с ПДВ-ом, што није реална цена, каже земљорадник из Ковина Јадран Анђелковић, сматрајући да зрно сунцокрета у овој жетви треба да вреди 40 динара, без ПДВ-а, па и више од тога, због суше која је смањила принос бар 40 одсто.

У овој жетви сунцокрета ће бити знатно мање него лане, а на залихама није остало ништа од лањске жетве па у формирању овогодишње цене треба и то узети у обзир. На њивама на којима је жетва у току принос је мали, креће од две до две и по тоне по хектару, док би, да је киша уобичајено заливала усев, сунцокрета требало да има четири, па и пет тона по хектару, истиче Анђелковић.

Према његовим речима, ако смо за уљану репицу добијали 42 динара, “очекујем да на крају жетве сунцокрета цена те уљарице достигне 40 динара, па и да је пређе“.

Он подсећа на то да је лане сунцокрет имао највишу цену од 38 динара у тржишним условима када је род био рекордан.

По речима тог пољопривредника, соја је у лошем стању па је на њивама неће ни бити.

Чак и ако буде кише ових дана, како се најављује, Анђелковић сматра да то соји неће помоћи.


Рекорд соје на берзи

Нови овосезонски максимум на новосадској Продуктној берзи је регистрован на тржишту соје, што је уједно највиша цена зрна још од јуна 2014. године.

Кукуруз је прометован по 17,20 дин/кг, без ПДВ-а (18,92 дин/кг с ПДВ-ом), што је 2,03 одсто виша цена у односу на прошлонедељну. Цена пшенице је у просеку виша 0,51 процената у односу на претходну недељу.

У зависности од квалитета и паритета, хлебно зрно је прометовано по 17,30 до 17,80 дин/кг, без ПДВ-а.

Соја је до средине недеље имала узлазни тренд, када је и постигнут максимум од 61 дин/кг, без ПДВ-а, након чега је цена бележила пад до нивоа од 58 динара, док је пондер износио 59,97 динара (65,97 дин/кг с ПДВ-ом), што је чак 7,50 одсто више него прошле недеље. 

У односу на исти период претходне године зрно је скупље 46 одсто.

Соја „на зелено”, тј. род 2017, истргована је по 45 дин (49,50 дин/кг с ПДВ-ом).


Ако је неко сачувао соју од лане, не би требало да је продаје испод 60 динара килограм. Реално, соја од овогодишњег рода требало би да се креће од 60 до 65 динара, без ПДВ-а, наглашава Анђелковић.

Додаје да ће ове године пољопривредници морати да се кредитно задужују да би се припремили за ново орање, јер им овогодишњи род неће покрити ни трошкове сетве.

Домаћи откупљивач „Викторија логистик” и ове године ће откупљивати соју и сунцокрет, каже директор Младен Јовановић, али не помиње по којим ценама, већ каже да је новац за откуп обезбеђен, не наводећи ни то колико је новчаница „Викторија група”, у чијем је саставу „Логистик”, спремила да изброји произвођачима.

Како наводи, откупне цене формирају се према ценама на светским берзама и тржишним ценама у земљи и региону.

Од лане „Викторија” примењује три модела плаћања усева. Први су дневне цене, а траје од почетка сетве уљарица до жетве и подразумева да се у том периоду сваког радног дана у десет часова објављује тренутна тржишна цена за соју и сунцокрет која важи до 15 часова истог дана.

Други модел подразумева да се при пријему зрна на почетку кампање откупа одређује провизорна цена, а на њеном крају крајња, тржишна цена зрна.

Трећи модел партнерима нуди опцију да предају своју робу у складишне капацитете компаније „Викторија логистик”, а да је продају у тренутку када им највише одговара, пратећи тржиште, при чему, уколико одлуче да уљарице продају „Викторији”, не сносе трошкове лагера.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести