clear sky
19°C
15.09.2025.
Нови Сад
eur
117.1746
usd
99.8505
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЕТОДА СТАРА 200 ГОДИНА Само овако ћете дуго сачувати свежину хлеба

15.09.2025. 20:57 21:06
Пише:
Извор:
Дневно.хр
хлеб
Фото: Ilustracija pixabay

Хлеб је једна од најважнијих намирница у сваком домаћинству, али многи се сусрећу с истим проблемом.

Хлеб наиме, већ након неколико дана постане сув или почне плеснивити. Стручњаци поручују да разлог није у самом хлебу, него у његовом неправилном чувању.

Ако се хлеб ставља у пластичне врећице или херметички затворене посуде, он не може „дисати“. Влага која се притом задржава погодује стварању плесни, док, с друге стране, хлеб убрзано губи свежину и постаје тврд и мрвљив.

Према саветима стручњака за хлеб Лутза Гајслера и Карла-Ернста Шмалца из Немачког института за хлеб, најбољи начин чувања је керамичка посуда с нелакираним дрвеним поклопцем. На тај начин хлеб може размењивати влагу с околином, а посуда га штити од плесни. Важно је и редовно пребрисати посуду сирћетом како би се уклониле евентуалне споре плесни, што је метода коју људи користе већ више од 200 година.
 

Оптимална температура за чување хлеба креће се између 20 и 22 степена. Стручњаци упозоравају да фрижидер није добро решење јер у њему хлеб брже губи свежину и постаје сув. Ипак, постоје изузеци. На пример, хлеб од раженог брашна у фрижидеру се може чувати без већих проблема.


За мања домаћинства  препоручује се хлеб нарезати на шните и замрзнути их у засебним кесицама. Тако се по потреби може одмрзнути само онолико колико треба, док остатак остаје свеж и заштићен од кварења.

Важно је знати и да нису све врсте хлеба исте. Лагане и прозрачне врсте, попут ћабате или тоста, најбоље је чувати у керамичкој посуди и по потреби кратко подгрејати у рерни. Ражени и интегрални хлеб довољно је окренути с пресеком према доле и положити на дрвену даску, јер тако ће дуже задржати сочност.

Дневно.хр

Извор:
Дневно.хр
Пише:
Пошаљите коментар
ЗАБОРАВИТЕ НА БЕЛИ ХЛЕБ Овај је од црвеног сочива, а мекан, здрав и – без глутена
hleb

ЗАБОРАВИТЕ НА БЕЛИ ХЛЕБ Овај је од црвеног сочива, а мекан, здрав и – без глутена

11.09.2025. 18:47 18:54
СВИ ТРЕБА ДА ЈЕДУ ХЛЕБ ОД ОВОГ БРАШНА Смањује холестерол и килограме врло једноставно
хлеб

СВИ ТРЕБА ДА ЈЕДУ ХЛЕБ ОД ОВОГ БРАШНА Смањује холестерол и килограме врло једноставно

08.09.2025. 10:48 11:10