Љајић: Нема опипљиве наде да ће таксе бити укинуте

БЕОГРАД:  Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас за РТС да се пре може очекивати да Приштина пооштри таксе на српску робу него да их укине
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić  na RTS-u Foto: RTS
Фото: РТС

БЕОГРАД:  Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас за РТС да се пре може очекивати да Приштина пооштри таксе на српску робу него да их укине, а да се оптимизам заснива само на очекивањима да ће међународна заједница коначно извршити притисак на привремене косовске институције.

РТС наводи да би после самита лидера Западног Балкана 1. јула у Паризу требало да буде извесније да ли се може очекивати некакав предлог за компромис Београда и Приштине и да ли неко може да утиче на власти у Приштини, а у међувремену тече и рок који је Београд дао Приштини да укине таксе, или ће, у супротном, увести контрамере.

Љајић је у Јутарњем дневнику РТС данас рекао да се, с обзиром на тренутну ситуацију, пре може очекивати да Приштина пооштри таксе него да их укине.

"Нека реална, опипљива нада не постоји, оптимизам се заснива само на очекивањима да ће међународна заједница коначно извршити притисак на Приштину, јер лопта није у нашем дворишту, од нас не зависи, већ само од Приштине и оних који су сазвали састанак. Наша позиција је јасна - ако се укину таксе, можемо сутрадан да наставимо преговоре", рекао је Љајић.

Он је навео да је такво понашање Приштине део унутрашњих политичких односа на Косову, да се ближе избори и да се сви утркују у изјавама.

"Чак и они који су предлагали да се суспендују таксе док се не наставе преговори, кажу да су погрешили и да треба да остану таксе" на робу из централне Србије и БиХ, додао је Љајић.

Министар трговине је недавно био у Сарајеву где је договорено да се уведу заједничке, координиране мере ако се не повуку таксе Приштине.

"Да је лако и једноставно увести мере, увели бисмо их 22. новембра, али морате размишљати о више аспеката последица увођења тих контрамера, с једне стране, о Србима који доле живе, јер тешко је наћи мере које ће погодити једну заједницу, јер то ће свако на свету осудити", рекао је Љајић.

Иако не може да каже какве мере су у питању, он је казао да оне нису само трговинског карактера.

Подаци за шест месеци од увођења мера показују да је за 189,5 милиона евра мање робе пласирано на Косову.

"Производи су за 5,3 одсто поскупели у малопродаји. Причали су да ће надоместити то, али нису. Економску штету трпи српска привреда, али и албански потрошачи", навео је Љајић.

Љајић: Нормалан, а не специјалан статус за Санџак

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић одбацио је данас као неоснован захтев председника Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејмана Угљанина и Бошњачког националног већа (БНВ) да Санџак добије специјалан статус.

Љајић, који је и лидер Санџачке демократске партије (СДП) о Социјалдемократске партије Србије (СДПС), рекао је за РТС да сматра да не треба да се реагује на такве захтеве, који предвиђају и одлазак полиције и војске из Санџака, и истакао да том подручју Србије треба нормалан, а не специјалан статус.

"Потребе и захтеви треба да буду исти било где - добри путеви, болнице, школе, институције културе, спортски садржаји, да могу да се запосле без диксриминације. Против таквих захтева нико нема ниште, а не видим никога ко ће овакве захтеве (СДА и БНВ) подржати", рекао је Љајић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести