Макрон се код споменика захвалности Француској грађанима обратио на српском

БЕОГРАД: Председник Француске Емануел Макрон вечерас се код Споменика захвалности Француској на Калеменгдану хиљадама грађана који су дошли да га чују обратио и на - српском језику и заслужио громки аплауз присутних.
t
Фото: Танјуг/Председништво Србије

Макрон је на српском поздравио председника Србије Александра Вучића и градоначелника Београда Зорана Радојичића и захвалио се грађанима који су дошли у великом броју на Калемегдан.

Готово свака реченица на српском језику била је пропаћена аплаузом одушевљења грађана, од којих су му неки добацили: "Макроне, Србине".

Макрон се на српском захвалио свом српском колеги на на изванредном дочеку.


Макронов говор: Француска вас воли, као што сте ви волели њу

Сада је ред да вам, у име своје земље, кажем - Француска вас воли, као што сте ви волели њу и знамо шта вам дугујемо, поручио је вечерас француски председник Емануел Макрон пред импресивним бројем грађана који су дошли да га чују, код Споменика захвалности Француској на Калемегдану.

"Ево, Француска је овде", рекао је Макрон показујући руком на своје груди и наставио:

" Србија је исто тако у нашим срцима. Данас и заувек", рекао је шеф француске државе на српском језику.

То обраћање Макрона, у друштву председника Србије Александра Вучића, пред спомеником захвалности његовој земљи симболично је потврдио раније изречене политичке поруке о повратку Француске у Србију.

Било је изузетно свечано и емотивно вечерас на Калемегдану.

Таква атмосфера понела је и Макрона, који јој је и сам допринео, обраћајући се на српском језику речима које су "гађале право у срце".

После припремљеног говора, он је наставио, надахнуто и са пуно енергије и емоција, да на поукама из историје, које симболизује овај Споменик, говори о будућности Србије, и Француске, али и о месту Србије, уз Француску и друге европске нације, у Европи, у којој деле исте вредности на којима граде трајни мир и будућност.

Он се захвалио свима - председнику Србије, члановима владе, Београђанима, Србима и Французима, који су се у тако великом броју окупили, и, поздрављан бурним апалузом, рекао:

"Хвала вам, председниче, на изванредном дочеку и свима што сте дошли у толиком броју, дубоко смо дирнути. Ви показујете да порука исписана на Споменику захвалности Француској на ком пише - Волимо Француски, као што је она волела нас - важи и сто година касније".

"У име своје земље вам кажем да и Француска воли вас, као што сте ви волели њу".

"Француска зна шта све дугује мученичкој и срчаној Србији из времена Великог рата, шта дугује њеним војницима који су погинули да бисмо ми данас живели у слободи. Француска ниакд неће заборавити жртвовање српског народа, искушења, сузе мајки, јаук очева , непресушну бол преживелиох", поруичио је макрон на српском.


"Хвала свим што сте дошли у оволико великом броју, дубоко смо дирнути", рекао је Макрон.

Француски председник је говор завршио поруком да је Србија у њиховим срцима, узвикнувши на српском језику "Живела Србија, живела Француска, живело пријатељство наше две земље!"

Грађани на Калемегдану: Французи су наши стари пријатељи

Уочи доласка француског и српског председника, Емануела Макрона и Александра Вучића, на Калемегдан, велики број грађана већ је испунио тај парк у коме се налази Споменик захвалности Француској, где ће двојица председника положити венце и обратити.

Међу окупљенима има и туриста из разних делова света који су ту да, како кажу, поздраве обраћање двојице председника.

Зора Васић из Лазаревца каже да жели да види и Вучица и Макрона и поручује да подржава "све што Вучић ради".

Фото: Танјуг/Председништво Србије


Вучић забележио на Инстаграму неке тачке посете

Председник Србије Александар Вучић објавио је на свом Инстаграму да су он и француски председник Емануел Макрон, који борави у дводневној посети Београду, положили венце на Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату.

"Уз интонирање песме ''Тамо далеко'' француски и српски председник положили су венце на Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату", написано је на профилу "БудућностСрбијеАВ" поред фотографије два председника.

Иначе српски председник је данашњу посету Макрона пропратио са још неколико објава са састанка и из Палате Србија.

"Велика ми је част што је данас Србији у госте дошао председник Републике Француске Емануел Макрон и желим да се захвалим на великој части и поштовању које је указао Републици Србији и њеним грађанима. Ми то и те како умемо да ценимо и верујем да ћемо и својим делима у будућности умети да изразимо захвалност и француском председнику, и француском народу и француској држави, за сарадњу и пружену руку према Републици Србији, написао је Вучић.

На једној од објављених фотографија Макрон и Вучић су поред глобуса који је Србији поклонио бивши француски председник Франсоа Митеран.

"Модел глобуса из 1985. године председник Митеран даровао је шефовима држава са којима је Француска неговала добре дипломатске односе", написано је уз фотографију.


Репортерима Танјуга окупљени грађани су рекли да очекују да Макрон помогне у решавању питања Косова и Метохије и да је важно да са Француском негујемо добре односе, те да су Французи наши стари пријатељи.

Туристкиња из Италије каже да је чула да данас у Београд долази председник Макрон и да јој је занимљиво да присуствује таквом догађају, мада се каже, разочарала што и његова супруга није данас са њим.

Међу окупљенима је и држављанка Швајцарске која је у краткој посети Србији и којој се веома свидео Београд.

Каже да би волела да уживо види Макрона који је, по њеним речима, млад и занимљив европски политичар.

Једна Београђанка сматра да је Вучић добар дипломата и да ради добро у интересу Србије, те очекује да ће и са Макроном успоставити добру будућу сарадњу.

И неки од Танјугових саговорника верују да ће се резултати посете видети у наредним данима.

Фото: Танјуг/Председништво Србије

Грађани на Калемегдану носе српске и француске заставе, а и простор тог парка је окићен заставама.

На Калемегдану ће бити одржан пригодан програм, дечји хор РТС-а отпеваће песму "Креће се лађа Француска", док ће глумац Мики Манојловић рецитовати на српском и француском језику дело Владислава Петковића Диса.

Након обраћања, Вучић и Макрон прошетаће Калемегданом и отићи до Француске амбасаде, која се налази преко пута парка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести