Попа: Румунија снажно подржава европски пут Србије

БЕОГРАД:  Србија игра кључну улогу у региону Западног Балкана и један је од главних кандидата за чланство у ЕУ, поручила је данас амбасадорка Румуније у Београду Оана Кристина Попа и истакла да та земља, тренутно председавајућа Европског савета, снажно подржава европски пут Србије.
Oana Kristina Popa  Foto: Tanjug/ Rade Prelić
Фото: Оана Кристина Попа  Фото: Танјуг/ Раде Прелић

"Румунија дефинитивно подржава Србију, не само као пријатељску суседну земљу, већ је за нас од стратешке важности да Србија и цео регион напредују", рекла је Попа на скупу о значају румунског председавања Европском унијом за Србију и Западни Балкан.Она је истакла да се напредак у европским интеграцијама тиче стабилности целог региона.

Европска унија се у 2018. години, током које су Унијом председавале Бугарска и Аустрија, поново посветила Балкану, рекла је Попа и истакла да ће и Румунија учинити све што је у њеној моћи да помогне свим партнерима у региону.

"Време је и да кандидати покажу напредак и спроведу и убрзају реформе", рекла је Попа и додала да су искуства Румуније у погледу процеса приступања веома значајна и да их Србија може искористити.Попа је додала и да је један од циљева румунског председавања и да Македонија почне разговоре о приступању што је пре могуће, можда и за време њиховог председавања.

Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић истакла је да је Србија државама чланицама и Европској комисији проследила пет преговарачких позиција, које се тичу слободе кретања радне снаге, слободе кретања капитала, финансијских услуга, транспортне политике, те трансевропских мрежа.

"Румунско председавање моземо замолити да непрекидно отварају тему расправе ових преговарачких поглавља и њихово усвајање, што оставља простор за убрзање њиховог отварања", рекла је Мишчевић.Мишчевић је рекла и да ће годишњи извештаји о напретку Србије по свему судећи бити објављени тек после избора за Европски парламент, који се одржавају од 23. до 26. маја. 

То отвара велики изазов за Румунију, као председавајућу Европским саветом, да до јуна буду усвојени закључци о проширењу и оцена о отварању преговора за државе кандидате, међу којима је и Србија.

"Доћи ћемо у озбиљну стиску са временом ако тек крајем маја извештај буде објављен. Напредак у поглављима се мери кроз годишњи извештај, ако он дође тако касно, како ће државе чланице успети да квалитетно оцене да ли је дошло до напретка и да ми покажемо да је до напретка дошло", рекла је Мишчевић. 

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић рекао је да је Европска унија суочена са бројним изазовима, попут неизвесности у вези са Брегзитом, избора за европски парламент, те да постоје и назнаке да би нови талас економске кризе могао свет вратити у стање глобалне економске кризе из 2008. године.

Ђукановић је рекао и да је за месец и по дана румунског председавања та држава демантовала одређена страховања у Бриселу да неће моћи успешно да председава ЕУ.

На скупу се обратио и регионални директор Фондације "Хајнс Зајдел" Клаус Физингел, који је истакао да је стабилност региона најважнија за европске интеграције свих држава региона, те да је потребна сарадња свих субјеката како би се постигли заједнички циљеви и идеје.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести